Directeur noemt sluiting van Lenin-museum in Moskou 'barbaars'
The Independant trok gisteren in haar commentaar over het Hess-monument de vergelijking met 'andere historische figuren met bloed aan hun handen als Lenin en Stalin'. De Britse krant werd op haar wenken bediend. Gisteren maakte het persbureau AP namelijk bekend dat, op last van de Russische regering, het Lenin Museum in Moskou sinds woensdag gesloten is.
Directeur Vladimir Melnitsjenko van het Lenin Museum noemde dat 'een barbaarse daad'. Hij en zijn medewerkers kregen woensdag te horen dat zij de inboedel over dienden te brengen naar andere gebouwen, waaronder het Historisch Museum. De grondlegger van de Sovjet-Uunie heeft daardoor geen apart museum meer, tot grote woede van de directeur. “Hoe we ook over hem denken, Lenin verdient als persoonlijkheid een eigen museum.”
Het Lenin Museum was sinds 1936 gevestigd in het gebouw, dat daarvoor aan de gemeenteraad van Moskou behoorde. De raad krijgt het gebouw nu terug. Het Leninmuseum had 700 000 voorwerpen in de collectie, van boeken en manuscripten tot de Rolls Rocye van de in 1924 overleden leider.
Met het verdwijnen van zijn eigen museum wordt de cultus rond Lenin weer iets verder afgebouwd. In Moskou woedt nog de discussie of zijn gebalsemde lijk uit het mausoleum op het Rode Plein moet worden verwijderd. In Warschau werd het Lenin Museum al in 1992 herschapen in het museum 'voor de recente geschiedenis van het Poolse volk'. Het beeld van Lenin werd naar het balkon verbannen.