'Directeur moet risico aandelen vermijden'

AMSTERDAM - Directeuren die handelen in aandelen kunnen leren van het verkeer, vindt J.Peters, ex-Aegon bestuursvoorzitter. ,,Bij twijfel niet inhalen.'' Hij meent dat bestuurders 'terughoudend' moeten zijn bij hun activiteiten op de effectenbeurs.

Peters wil niet ingaan 'op specifieke zaken'. Geen woord dus over de kwestie-Boonstra. Het openbaar ministerie onderzoekt of de president-directeur van Philips over de schreef is gegaan bij de handel in aandelen Endemol, het bedrijf waar zijn vriendin Sylvia Tóth op dat moment commissaris was.

Boonstra sprak dinsdagavond in een televisie-interview tegen dat hij met voorkennis handelde, want met zijn vriendin sprak hij niet over zaken. Hij vertelde ook dat hij veelvuldig aandelen in allerlei bedrijven koopt en verkoopt.

De wet verbiedt de transacties in effecten met voorwetenschap. De handel in aandelen van het eigen bedrijf is daarnaast gebonden aan gedragsregels. Peters zat een paar jaar geleden een commissie voor die een reeks gezaghebbende aanbevelingen opstelde over onder meer dit punt. De regels gelden voor directeuren en commissarissen. Voor de handel in aandelen van andere bedrijven is er de wet en zijn er geen extra algemene voorschriften die houvast bieden.

Volgens de ondernemersorganisatie VNO-NCW is dat ook niet nodig. ,,Ik neem aan dat het handelen in aandelen door bestuurders wel meevalt en dat misbruik van voorkennis weinig voorkomt'', zegt een woordvoerder. ,,De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) houdt dat in de gaten en die zit echt als een bok op de haverkist. Waarom zou VNO-NCW extra gedragsregels opstellen voor directeuren die als particuliere beleggers handelen? Zij zijn net als iedere andere belegger gebonden aan de wet.'' VNO-NCW heeft wel aanbevelingen over het gedrag van bestuurders over de optieregeling. Veel bedrijven kennen managers opties toe, als deel van het salaris. Die opties moeten de betrokkenheid bij het bedrijf vergroten en aanzetten tot meer inzet.

Peters meent dat de handel door bestuurders in aandelen van andere bedrijven dan de eigen onderneming 'complex' is. ,,Voor een financiële instelling, met kennis over allerlei grote zaken, ligt het anders dan voor een ondernemer die in kruiden doet.'' Bankbestuurders beschikken over een hele vracht vertrouwelijke informatie die veelal te maken heeft met kredietverlening en de financiële positie van bedrijven.

Peters vindt 'dat er in het algemeen niet te veel regels moeten zijn', en denkt dat in ondernemingen goed duidelijk is wat wel kan en wat niet kan.

Geen risico nemen, is zijn advies aan directeuren en commissarissen. Anders komen er 'verhalen over vermeend misbruik'. ,,Ik heb daar tegenover de eigen medewerkers ook altijd op gewezen. Het staat haaks op positie als bestuurder waarbij je boven de partijen moet staan en van onbesproken gedrag moet zijn.''

Toen Boonstra met Sylvia Tóth op een diner was in het huis van Joop van den Ende, voelde hij nattigheid. Aanwezig was ook de baas van Telefónica, het Spaanse bedrijf dat bezig was Endemol te kopen. Boonstra verkocht als een haas zijn aandelen op de eerste dag dat de Amsterdamse beurs in bedrijf was.

Boonstra is blij met het onderzoek van het openbaar ministerie en verwacht dat de zaak voor hem positief afloopt. Hij verwacht dat het onderzoek voorkomt dat er een luchtje aan de zaak blijft zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden