Update

Directeur Maasstad Ziekenhuis per direct weg

Paul Smits legt per direct zijn taken neer. Beeld anp
Paul Smits legt per direct zijn taken neer.Beeld anp

Paul Smits legt per direct zijn functie als directeur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam neer. Hij heeft dit in overleg gedaan met de raad van toezicht, zo is vanmiddag bekendgemaakt.

ANP/Redactie

Na de uitbraak van de Klebsiellabacterie in het ziekenhuis lag de functie van Smits onder vuur. De multiresistente bacterie dook in oktober vorig jaar voor het eerst op, maar eind mei dit jaar erkende Smits pas dat er een probleem was. Vorige maand bood hij nog wel openlijk zijn excuus aan, maar dat bleek nu te laat.

Het ziekenhuis laat weten dat het herstel van het vertrouwen van de patiënten nu centraal staat en een nieuw bestuur moet daar invulling aan geven. 'We willen een fris en schoon gezicht aan het hoofd', aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Smits was sinds 2004 directeur. Bij zijn vertrek heeft hij recht op een basisjaarsalaris van een kleine 2,5 ton, zoals bij afsluiten van zijn contract is afgesproken. Hij krijgt geen extra pensioen- of bonusuitkering, zo liet een woordvoerder weten. Het ziekenhuis hoopt zo snel mogelijk een opvolger te benoemen. 'Ik hoop binnen een week of enkele weken.'

Sinds oktober zijn 79 mensen met de bacterie besmet, 27 van hen zijn overleden. Er wordt nog steeds onderzocht in hoeverre de besmetting heeft bijgedragen aan het overlijden. Het ziekenhuis komt vanavond of morgenochtend met een nieuwe update over het aantal besmettingen.

De PVV vindt het 'in één woord schandalig' dat Paul Smits bij zijn vertrek uit het Maasstad Ziekenhuis nog een basisjaarsalaris van bijna 236.000 euro meekrijgt. 'Hij legt zijn functie 3 weken te laat neer en loopt naar buiten met ruim 2 ton. Dat is het belonen van wanbeleid. Ik heb er geen woorden voor. Deze man heeft gespeeld met mensenlevens', zegt PVV-Kamerlid Karen Gerbrands. Ze gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om opheldering vragen.

Portret: Paul Smits, zorgmanager in opspraak

Rond Paul Smits is de laatste maanden flink wat opschudding ontstaan. Zijn reputatie van efficiënte zorgmanager is flink beschadigd. Hij raakte in opspraak door zijn riante salaris en de niet al te vlotte communicatie rond de Klebsiellabacterie die in zijn ziekenhuis opdook.

Smits trad in 2004 aan als algemeen directeur bij het Maasstad Ziekenhuis, dat toen nog Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ) heette. Onlangs werd bekend dat hij ver boven de zorgcode verdient. In 2010 verdiende hij bijna 4 ton. De zorgcode schrijft een maximumsalaris voor van 190.000 euro.

Eind oktober 2010 dook de Klebsiellabacterie voor het eerst op in het Maasstadziekenhuis. Pas eind mei erkende Smits dat er een probleem was. In de media wordt hem aangerekend dat hij niet eerder van de problemen op de hoogte is gesteld door zijn personeel. In de loop van juli bood hij openlijk zijn excuses aan.

Beter in ziekenhuis top-100
Sinds zijn aantreden in 2004 heeft Smits er steeds naar gestreefd om het ziekenhuis efficiënter te maken. Hij slaagde erin om van een verliesgevend ziekenhuis een winstgevende onderneming te maken. Onder zijn bewind scoort het ziekenhuis ook steeds beter in de AD Ziekenhuis top 100. In 2010 eindigde het op de vijfde plaats in die ranglijst.

Smits is van oorsprong arts maar werkt sinds de jaren negentig in verschillende functies in de zorg. Voor zijn tijd in het Maasstad Ziekenhuis werkte Smits als directeur van het Rode Kruis en Juliana Kinderziekenhuis, nu het Haga Ziekenhuis. Hij deed toen, na intern onderzoek, aangifte tegen Lucia de Berk, op verdenking van moord op haar patiënten. De Berk werd later vrijgesproken en onschuldig verklaard.

Naast zijn directeurschap bij het Maasstad Ziekenhuis bekleedt hij ook een aantal hoge functies bij andere instellingen. Zo is hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland en is hij lid van de EDBR, een club die het college van Rotterdam adviseert over de economische ontwikkeling in die stad. Hij is ook lid van het Dagelijks Bestuur van de stichting Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden