Directeur jagersclub geschorst na ganzenjacht met lokfluit

Directeur Douwe Boersma van jaggersvereniging KNJV is voorlopig op non-actief gesteld, nadat hij in Friesland is betrapt op het gebruik van een lokfluit bij een ganzenjacht. Dat is verboden in deze provincie.

Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging heeft Boersma met onmiddellijke ingang geschorst. Het besluit is genomen nadat bekend werd dat tegen Boersma en een mede-jager proces-verbaal is opgemaakt.

KNJV-voorzitter Roelf de Boer: "De wetgeving rondom de bestrijding van ganzen is uiterst complex. Die verschilt van provincie tot provincie en van maand tot maand. Dat neemt niet weg dat iedere jager verplicht is zichzelf op de hoogte te stellen van de in het jachtveld geldende regelgeving."

Zaterdag hoorden politiemensen tijdens een controle met de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving in de weilanden bij IJlst twee jagers een lokfluit gebruiken. Het gebruik van lokmiddelen is niet toegestaan volgens de Verordening schadebestrijding dieren Fryslân.

De jagers, Boersma en een 73-jarige inwoner van Garyp, waren bezig met de schadebestrijding van ganzen. Met de fluit lokten zij de ganzen. In eerste aanleg ontkenden de twee het gebruik van de fluit. Na enige tijd bekende één van de jagers dat hij de fluit had verstopt in het riet. De fluit is in beslag genomen.

De KNJV wacht het onderzoek van politie en justitie en de eventuele uitspraak van de rechter af. De zaak zal ook worden voorgelegd aan een onafhankelijke Ereraad van de KNJV bestaande uit drie juristen. Tot die tijd is Boersma op non-actief gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden