Opinie

Directeur IMF kan ook uit China of India komen

De gedoodverfde nieuwe IMF-topvrouw, de francaise Christine Lagarde.Beeld afp

Christine Lagarde heeft zeer goede papieren. Maar het is beter als de nieuwe directeur van het IMF juist géén Europeaan wordt.

De opvolging van Dominique Strauss-Kahn als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijkt inmiddels een voldongen feit. Ook minister van financiën Jan Kees de Jager heeft zich openlijk uitgesproken voor de kandidatuur van de huidige Franse minister van Financiën, Christine Lagarde. Het ziet ernaar uit dat de Tweede Kamer hem daarin probleemloos zal volgen.

De voordracht van mevrouw Lagarde is echter veel minder voor de hand liggend dan de bestuurders en politici in Den Haag, maar ook de meeste commentatoren veronderstellen. Sterker nog, in het licht van de sleutelrol die het IMF speelt bij het herstel van de financiële crisis en de hervorming van het mondiale monetaire stelsel, is de mogelijke benoeming van Lagarde tot baas van het IMF ronduit een slechte zaak.

Geen misverstand, Christine Lagarde beschikt over een indrukwekkend aantal positieve eigenschappen. Maar haar benoeming zou het IMF in een cruciale fase eerder hinderen dan vooruit helpen. Hetzelfde geldt voor welke andere Europese (of Amerikaanse of Japanse of Canadese) kandidaat dan ook. Europa moet het IMF niet langer controleren; het is de hoogste tijd afscheid te nemen van het Europese monopolie op de toppositie bij het IMF.

Het initiatief voor mondiale monetaire hervorming is vooral afkomstig van de G20. De leiders van deze groep van de twintig belangrijkste economieën van de wereld beloofden in april 2009 dat de topposities bij instellingen als het IMF voortaan zouden worden vervuld op basis van 'een open, transparant en op kwaliteit gebaseerd selectieproces'.

De IMF-bewindvoerders van de zogenoemde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) hebben er in een verklaring in de Financial Times op 24 mei op aangedrongen deze belofte serieus te nemen. Zij protesteren uitdrukkelijk tegen voortzetting van de 65-jarige praktijk van het IMF waarbij de directeur van de organisatie altijd een Europeaan moest zijn.

In de verklaring van deze vijf bewindvoerders worden twee zaken in het bijzonder benadrukt. In de eerste plaats dat de nieuwe IMF-directeur geselecteerd zou moeten worden op basis van een brede consultatie van alle 187 leden van het IMF. De meest competente persoon zou moeten worden benoemd, ongeacht zijn of haar nationaliteit. In de tweede plaats dat "een adequate vertegenwoordiging van de opkomende markten en de ontwikkelingslanden in het management van het IMF van cruciaal belang is voor de legitimiteit en de effectiviteit van het Fonds".

De BRICS-landen maken een stormachtige economische en politieke ontwikkeling door. Het gewicht van deze landen zal de komende tijd alleen maar groter worden. Als gevolg daarvan zijn de verhoudingen in de wereldeconomie grondig aan het veranderen. Wij staan pas aan het begin van dit proces.

Juist voor het IMF zijn andere tijden aangebroken. De benoeming van een nieuwe directeur zou eerst en vooral vanuit dit mondiale perspectief moeten worden bezien. De steun van Nederland aan de Franse kandidaat is te veel gebaseerd op oude, achterhaalde reflexen. Nederland zou zich achter het initiatief van de BRICS-landen moeten scharen.

Wellicht zou Nederland nog een stap verder moeten gaan. Zou de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF niet zelf op zoek kunnen gaan naar een persoon uit een van die BRICS-landen die aan alle kwaliteitseisen voldoet? En zou Nederland dan die persoon niet kunnen voordragen als nieuwe IMF-directeur?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden