Directeur Ibn Ghaldoun: 'Gun ons de kans om opnieuw te beginnen'

Een van de verdachten van de examendiefstal op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun komt aan de rechtbank in Rotterdam voor de regiezitting.Beeld anp

De Opperd heet de school inmiddels. Met die nieuwe naam moet het negatieve imago dat kleeft aan het vroegere Ibn Ghaldoun opgeschoond worden. Of dat lukt is de vraag. Vandaag staan elf oud-leerlingen van de islamitische middelbare school terecht voor de grootste examenroof ooit. Volgens hun advocaten worden ze onterecht dubbel gestraft.

Eerder werden de examens van de elf al ongeldig verklaard. Het Openbaar Ministerie (OM) zou hieraan 'actief hebben meegewerkt'. De advocaat noemt dit een dubbele bestraffing, omdat er naast een sanctie ook een strafrechtelijke procedure aan de gang is. Het OM zou om die reden niet-ontvankelijk moeten worden verklaard, vinden verschillende advocaten.

Van Straalen beweert dat ook de onderwijsinspectie vlak na het incident de fout in is gegaan. Zo zou de inspectie oud-directeur Bart Renders onder druk hebben gezet om de betrokken leerlingen geen diploma uit te reiken. Dit was tegen zijn zin in, maar door druk van de inspectie kon hij geen kant op. In de rechtbank las Van Straalen een brief voor van de inspectie waarin staat dat het niet uitreiken van een diploma een duidelijk signaal afgeeft.

Inspectie handelde tegen wet in
De inspectie zou in de ogen van de enkele advocaten tegen de wet hebben gehandeld. Er zou deze zomer - in mei kwam de examenfraude aan het licht - een overleg zijn geweest tussen het OM, de politie en de Onderwijsinspectie. Daarom verzochten verschillende advocaten om de aanwezigen tijdens het gesprek te mogen horen.

Volgens officier van justitie Dedy Woei-A-Tsoi betekent het intrekken van de examenresultaten niet dat de verdachten niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. De beslissing om uiteindelijk geen diploma's uit te reiken, werd niet ingegeven door het OM, maar kwam volgens de officier onder druk van de Onderwijsinspectie tot stand.

60 procent van docenten was onbekwaam
Ondertussen zet de nieuwe directeur Richard Troost zich in om het imago wat op te poetsten. "Gun ons de kans om opnieuw te beginnen", zei hij vanmiddag tegen omroep RTV Rijnmond. Troost heeft sinds zijn komst op de school die vorig jaar failliet ging al veranderingen doorgevoerd. "Zestig procent van de docenten hebben we eruit gezet. De inspectie verklaarde ze onbekwaam en bij sommigen was sprake van stemmingmakerij."

En Troost moest van ver komen, want de school lag om veel meet onder vuur. Naast het in dienst nemen van onbevoegde leerkrachten, werd er ook gesjoemeld met subsidies en bleken cijfers van vwo-leerlingen zelden te kloppen. "Als je vmbo deed, maar een beetje stil was, dan werd er al snel gezegd dat ze wel vwo konden omdat ze rustig waren", zei een docente afgelopen weekend in het Algemeen Dagblad.

'Ik ging om haar te pesten'
Uit datzelfde artikel blijkt ook dat sommige leerlingen het vertikte om Nederlands te leren, met als gevolg dat de docente Nederlands werd aangevallen en geïnitimideerd. "Ik ging expres haar lessen volgen, zodat ik haar kon pesten", geeft een van de leerlingen toe in het artikel.

Verschrikkelijk dat het gebeurd is, vindt Troost. Maar zijn leerlingen beschermt hij liever voor dergelijke negatieve publiciteit over wat nu De Opperd heet. Alleen al het woord 'journalist' roept bij de meeste van zijn leerlingen al traumatische ervaringen op, zegt Troost tegen RTV Rijnmond.

Vorig jaar mei kwam aan het licht dat er op de islamitische school 27 examens waren gestolen en verspreid: vijftien vwo-examens, tien havo en twee vmbo-examens. De examens zijn waarschijnlijk gefotografeerd en via usb-sticks verspreid. Van de elf jongeren die hiervan worden verdacht, zijn er vandaag zeven aanwezig in de rechtbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden