Update

Directeur Greenpeace nam vliegtuig naar zijn werk

Het hoofdkantoor van Greenpeace in Amsterdam Beeld anp
Het hoofdkantoor van Greenpeace in AmsterdamBeeld anp

Campagne-directeur Pascal Husting van Greenpeace International bleek twee jaar lang met het vliegtuig vanuit Luxemburg naar zijn kantoor in Amsterdam gependeld te hebben. Per retourtje zorgde hij zo voor zo'n 140 kilo CO2-uitstoot. Dat meldt het AD vandaag. In navolging op dat bericht en de daaropvolgende kritiek op het reisgedrag van de campagne-directeur, kondigde Husting aan om voortaan maar met de trein te gaan reizen.

Redactie

Verhuizen wil Husting niet, omdat hij een jong gezin heeft. 'Ik was directeur van Greenpeace Frankrijk en al twee keer verhuisd in 2 jaar tijd. Dan zouden mijn kinderen wéér met een nieuwe taal te maken krijgen.' Wel zei Husting vandaag dat hij per direct stopt met het vliegen vanuit Luxemburg naar het kantoor van de milieuorganisatie in Amsterdam.

Greenpeace, dat het gevecht tegen de CO2-uitstoot hoog in het vaandel heeft, zit in de maag met het woon-werkverkeer van Husting. De milieu-activisten zien vliegverkeer als een van de grote veroorzakers van klimaatverandering.

Tegenover het ANP liet Husting weten nu maar met de trein te gaan, nadat er een stroom van kritiek ontstond op het reisgedrag van de directeur na het artikel in het AD. 'Dit is inderdaad slechte publiciteit voor Greenpeace en ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan de mensen die ons ondersteunen.' De Luxemburger zegt wel dat ook een organisatie als Greenpeace niet altijd kan opereren in overeenstemming met de eigen ideeën.

'Geen luxe'
Toen Husting eind 2011 begon, vloog hij elke week van zijn woonplaats Luxemburg naar Amsterdam. Nu deed hij dat 'nog maar' twee keer per maand. 'Het is geen luxe dat hij vliegt', bezweerde Greenpeace-woordvoerder Mike Townsley nog tegen het AD. 'Pascal werkt hard. Hij staat op dinsdag om half 5 op, zodat hij om 8 uur op kantoor in Amsterdam kan zijn. En dan vliegt hij donderdagavond pas terug. Met de trein zou een retourtje twaalf uur duren.'

Ook de auto (Amsterdam-Luxemburg is vier uur rijden) was geen optie voor de tweede man van de milieu-organisatie. Husting: 'Als je die afstand in vier uur kunt rijden, dan ga je met 150 kilometer per uur. Ik heb het één keer geprobeerd toen mijn vrouw en kinderen een keer meegingen. Ik deed er zes uur over. Bovendien hebben we een Fiat van 10 jaar oud en dat is de gezinsauto. Die heeft mijn vrouw nodig.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden