Directeur goed doel vergokte donaties

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Geld bestemd voor hulp aan kinderen in arme landen boekte Raymond C. op de rekening van zijn vrouw in de VS, of hij gaf het uit in het casino. Het Openbaar Ministerie eiste gisteren tegen deze ex-directeur van een goededoelenorganisatie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden voor verduistering van bijna 115.000 euro.

C. (61) was van 2004 tot en met 2006 directeur van de Stichting ChildRight Fund. Uit onderzoek dat door de politie is gedaan, bleek dat hij slechts 17 procent van de donaties overmaakte naar de projecten in de ontwikkelingslanden. C. had als directeur het rijk voor zich alleen. Hij beschikte volgens het OM als enige over de bankpassen, deed de betalingen, nam geld op uit de kas en werd vervolgens niet gecontroleerd.

De relatie met de stichting was nogal schimmig. Zo was er geen arbeidsovereenkomst met hem afgesloten en was er geen afspraak gemaakt over een salaris. De politie heeft verder geen stukken in de boekhouding aangetroffen waaruit bleek dat hij recht had op een vergoeding.

Volgens het OM leefde de man op grote voet en werd het verduisterde geld vooral opgemaakt aan privé-zaken zoals reizen. C. had alleen oog voor eigen gewin. De kinderen voor wie het geld bestemd was, zijn ernstig benadeeld en het gedrag van C. heeft ook nog eens een negatief op het vertrouwen dat het publiek in goede doelen mag stellen, zo redeneert het OM.

In 2006 verliet C. de organisatie. Het beleid dat hij voerde zou niet meer passen binnen het fonds. Een jaar later publiceerde het Centraal Bureau Fondsenwerving verdenkingen aan het adres van ChildRight. C. heeft overigens zelf steeds volgehouden dat hij nog een vordering op ChildRight had in verband met achterstallig salaris.

De zaak werd aan het rollen gebracht door een klokkenluider.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden