Directeur gevangenis daagt Donner voor rechter

AMSTERDAM - Gevangenisdirecteur J. van Huet eist van zijn baas, minister Donner van justitie, dat hij alle aantijgingen aan zijn adres rechtzet. Hij stapt hiervoor naar de rechter.

Van Huet noemt de uitlatingen van Donner in de Tweede Kamer in zijn bezwaarschrift 'defamerend en grievend'. De directeur van de gevangenissen in Noord-Holland-Noord heeft zich ook gestoord aan de bewering van de minister dat hij een ambtenaar als Van Huet niet langer om zich heen wilde hebben. Dat zou slaan op het niet-loyaal uitoefenen van zijn taak, schrijft zijn advocaat G. Weesing en ,,daarvoor is geen enkele grond aanwezig”.

In Trouw van 6 maart stond dat Van Huet en zijn collega van de Bijlmer-bajes C. Boeij bedreigd werden met ontslag. Zij uitten openlijk kritiek op het beleid van Donner. Van Huet deed dat als voorzitter van de vakbond van gevangenisdirecteuren. Boeij was Van Huets voorganger en stak op interne bijeenkomsten na zijn aftreden zijn kritiek op de killere aanpak van het gevangeniswezen niet onder stoelen of banken.

Donner zei in een spoeddebat naar aanleiding van het artikel in de Tweede Kamer dat er met de twee een 'vertrouwensbreuk' was ontstaan. Hij zei niet te kunnen werken met ambtenaren die aangenomen beleid niet willen uitvoeren. Van Huet bestrijdt dat in zijn bezwaarschrift. Hij suggereert dat Donner door de ambtelijke top van zijn departement 'onjuist is voorgelicht'. De minister is het debat ingegaan zonder hem te horen. Zijn advocaat:

,,Sterker nog, u heeft nog nimmer enig persoonlijk contact met mijn cliënt gehad.” Van Huet kon zelfs niet vermoeden dat de minister ontevreden was. In juli 2003 was hij nog bevorderd.

Als voorzitter van de bond van directeuren is hij steeds binnen de grenzen van de ambtenarij gebleven, meent Van Huet. Zijn bazen zijn het daar kennelijk mee eens, denkt hij, want ondanks de 'ontslagbrief' die hij vorige maand ontving, zit hij nog altijd op zijn post. Ook na een afscheidsfeestje, waarin hij zich negatief uitte over Donners beleid in november vorig jaar, hoorde Van Huet geen wanklank. Hij vindt dat hij niets fouts gedaan heeft. Hij eist voor de bestuursrechter in Alkmaar dat de minister zijn aantijgingen terugneemt. Daarbij is spoed geboden, schrijft advocaat Weesing, want de woorden van Donner 'hebben nadelige invloed op zijn functioneren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden