Directeur Esther Voet weg bij CIDI na 'verschil van inzicht'

Esther Voet Beeld CIDI.nl

Esther Voet vertrekt bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wegens een verschil van inzicht met het bestuur over de toekomst van de organisatie. Voorzitter Ronnie Eisenmann: "Esther heeft geen mogelijkheid nagelaten om misstanden aan te pakken. Dat heeft ze uitstekend gedaan. Maar in de toekomst willen we ons minder activistisch opstellen."

"We zijn absoluut niet rollend over straat gegaan", benadrukt Eisenmann. "Maar onze middelen zijn beperkt en de komende tijd willen we ons weer focussen op de oorspronkelijke doelstellingen. Een aantal deelgebieden willen we overlaten aan andere joodse organisaties, zoals beveiliging en herdenken."

Het CIDI wil, kortom, terug naar de kern: het 'duiden wat er in Israël gebeurt' en het 'bestrijden van antisemitisme'. "Toen Esther werd aangenomen hadden we juist de wens om nadrukkelijk aanwezig te zijn in het publieke debat", zegt Eisenmann. "Maar nu willen we ons minder activistisch opstellen."

Esther Voet kan zich niet vinden in die nieuwe strategie. "Ik vind juist dat je als CIDI in het centrum moet staan van het maatschappelijke debat", zegt ze desgevraagd. "Daarover verschillen we essentieel van mening. Ik ben ook iemand van horizontale communicatie. Als mensen vragen stellen op Twitter, dan beantwoord ik die ook als ze tien volgers hebben. Ik hou niet van ivoren torens. Het verschil van mening was zo groot dat we niet tot elkaar kwamen."

Furie
Het CIDI zet zich van oudsher in voor het 'recht op vrede en veiligheid voor Israël en het Joodse volk waar ook ter wereld'. "Als er iets met mijn dierbaren gebeurt, komt de furie in mij naar boven en kan ik niet voor mezelf in staan", zei Esther Voet vorig jaar in een interview in Trouw. "Zo is het ook met Israël: ze staan daar met de rug tegen de muur. Laat ik voorop stellen dat ik de dood van iedere burger betreur en dat voor alles verantwoording moet worden afgelegd, maar ik weet hoe hoog de moraal is die wordt aangehouden in het Israëlische leger. Hamas is niets anders dan een terroristische organisatie."

In gesprekken over Israël is ze weleens uit de bocht gevlogen, gaf Voet in hetzelfde interview toe. "Mensen denken vaak dat heftige vrouwen boze vrouwen zijn. Dat is helemaal niet zo; ik ben gewoon gepassioneerd en het is díe passie die ik tijdens discussies in toom moet zien te houden als ik mijn geloofwaardigheid niet wil verliezen."

Voet was ruim twee jaar lang directeur van CIDI, waar ze in 2012 aantrad als adjunct-directeur. Het is nog niet bekend wie haar na 1 juni opvolgt. Voet gaat zich richten op haar werk als journalist, publicist en opiniemaker. Ze werkte eerder bij het Nieuw Israëlietisch Weekblad, Story, De Telegraaf en RTL Nederland. "Ik blijf heel zichtbaar", zegt Voet. "Ik ben nu gelukkig uit het glazen huis. Ik kan zeggen wat Esther vindt, en niet meer wat het CIDI vindt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden