Directeur DE springt er wel erg mooi uit

Beleggers kritisch over verkoop waarvan topman zelf beter wordt

Jan Bennink, de topman van Douwe Egberts, zegt wel te snappen dat er in de zaal enige twijfels bestaan over mogelijke belangenverstrengeling. De komende verkoop van het Nederlandse beursgenoteerde koffie- en theebedrijf belooft hem immers een slordige veertien miljoen euro op te brengen.

Maar hij was er nooit op uit om persoonlijk zo'n mooie slag te slaan, bezweert de vertrekkende president-directeur zijn aandeelhouders, die gisteren in de Amsterdamse Beurs van Berlage kwamen vergaderen. Het plan: Douwe Egberts Master Blenders voor 7,5 miljard euro laten opkopen door een paar zeer rijke Duitse en Amerikaanse families, verzameld in de beleggersgroep, Joh. A. Benckiser (JAB).

Bennink verdiende in 2007 al eens tachtig miljoen toen hij als topman Numico verkocht aan de Franse voedingsmiddelengigant Danone. Nu springt hij er opnieuw mooi uit, zeggen critici bij de Vereniging van Effectenbezitters en enkele grote spelers als pensioenbelegger PGGM en vermogensbeheerder Robeco.

Zette hij het overnamespel inderdaad opnieuw zo handig op de wagen? Jan Bennink zelf zegt van niet: "We begrijpen heel goed de gevoeligheden die u hierbij heeft. Maar dit was geen beslissing van Jan Bennink. De beslissing was van de board van DE."

Die top van Douwe Egberts zag ook wel in dat belangenverstrengeling dreigde bij de lucratieve overname. Bennink beschikt nu eenmaal over een fors pakket aandelen, waarvan een groot deel hem als een soort risicodragend salaris werd verstrekt toen hij vorig jaar de raad van commissarissen verruilde voor de positie van president-directeur. Dus toen de onderhandelingen met de rijke beleggingsgroep vaste vorm kregen, ging Bennink iedere keer 'bij cruciale besluiten' even de directiekamers van het koffieconcern uit.

Een van de critici, Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters, kan het moeilijk geloven dat de topdirecteur met al zijn internationale contacten de prettige deal niet ver van tevoren zag aankomen. Bennink en zijn medebestuurders houden echter bij hoog en bij laag vol dat de interesse van JAB vorig jaar volkomen onverwacht kwam. "We schrokken ervan", klinkt het achter de bestuurstafel in de Beurs.

Toen het aanbod kwam voelde de top zich echter gedwongen er serieus naar te kijken. In het belang van het bedrijf en de aandeelhouders. En ja, ook in de wetenschap dat de aandelen van een van hen, Jan Bennink, waardevol zouden blijken te zijn. Opgeteld 13,9 miljoen euro om precies te zijn.

Bennink somt de 'objectieve' voordelen op voor Douwe Egberts, dat nog maar ruim een jaar uit de Amerikaanse handen van Sarah Lee werd geplukt en 'terug in Nederland' op de beurs werd gebracht. Daarbij stond premier Rutte nog trots op de beursvloer mee te feesten.

Het zou 'crimineel' zijn geweest wanneer het aanbod om Douwe Egberts nu al weer door te verkopen niet serieus was genomen, legt Bennink uit. Ga maar na: het hoofdkwartier blijft in Amsterdam, de vestigingen in Joure en Utrecht blijven bestaan, er dreigt geen reorganisatie met dreigende ontslagen en de aandeelhouders krijgen een mooie prijs wanneer ze straks instemmen.

Dat moet een kleine aandeelhouder toegeven: "Met een stijging van 8 euro naar 12,50 per aandeel heeft meneer Bennink met zijn bestuur een mooie prestatie geleverd, als ik even een complimentje mag geven".

Dan blijft de vraag of Douwe Egberts over een jaar opnieuw zal worden doorverkocht door de nieuwe eigenaren. Volgens de huidige top dreigt dat niet: "Het betreft hier een groep van vier of vijf rijke families die miljarden moeten besteden. Die denken op langere termijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden