Directeur Chemie-Pack verwijt het OM hetze

De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari 2011. Beeld ANP
De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari 2011.Beeld ANP

Directeur Gerard Spiering van Chemie-Pack denkt dat het Openbaar Ministerie (OM) een persoonlijke hetze voert tegen hem en zijn bedrijf. In een emotioneel verweer beschuldigde hij het OM maandag van stemmingmakerij en intimidatie. Het machtsvertoon van de politie bij zijn arrestatie noemde hij 'mensonterend'.

De brand die Chemie-Pack verwoestte was volgens Spiering het resultaat van een onbezonnen eenmansactie. 'Terwijl ik door het leven moet als een crimineel.''

Een productiemedewerker van Chemie-Pack heeft bekend dat hij de brand heeft veroorzaakt door een bevroren membraampomp te ontdooien met een grote gasbrander. De productiemedewerker is geen verdachte.

De directeur en zijn twee medeverdachte leidinggevenden vinden dat ze ten onrechte in het beklaagdenbankje staan. 'Ik kan me niet voorstellen dat er een veroordeling komt'', lieten de verdachte veiligheidscoördinator Hans de K. en productieleider Ralph O. optekenen door de reclassering. 'Ik voel me onschuldig'', zei Gerard Spiering tegen de reclassering.

De persoonlijke verklaringen die de verdachten maandag aflegden dienden als toelichting op hun zwijgen over de vermeende overtredingen van de vergunningvoorschriften tot dusver. Maar de verdachten lieten maandag nog steeds niet het achterste van hun tong zien over de beschuldigingen over bijvoorbeeld het gebruik van xyleen als schoonmaakmiddel en opslag van gevaarlijke stoffen op het middenterrein. 'Ik ga me nu niet inhoudelijk verweren, dat laat ik aan mijn advocaat over'', aldus veiligheidsman Hans de K.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is maandag afgerond. Vrijdag formuleert officier van justitie Ingeborg Koopmans haar eis tegen het drietal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden