Directeur Architectuurinstituut weer optimistisch over toekomst

ROTTERDAM (ANP) - Het gaat goed met het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. De noodklok luidt niet meer sinds er meer overheidssubsidie naar het nationale architectuurinstituut gaat en de aantallen bezoekers stijgen. Dat hebben directie en bestuur van het NAi gisteren bekendgemaakt.

Ook voor de komende jaren maakt de instelling zich weinig zorgen. “Ik denk dat het NAi nu ook bij de ministeries in Den Haag stevig op de kaart staat”, zei bestuurslid Joop Linthorst. Hij en directeur Kristin Feireiss dreigden vorig jaar het instituut 'in de mottenballen' te plaatsen als de rijksoverheid niet met meer subsidie zou komen. Staatssecretaris Nuis wilde slechts 6,2 miljoen per jaar ter beschikking stellen, terwijl het NAi had becijferd dat er bijna 8 miljoen nodig was. Uiteindelijk is er nu en de komende drie jaar 7,1 miljoen gulden per jaar. De uitgaven van het NAi bedragen in 1997 11,4 miljoen. De rest van het geld wordt uit eigen inkomsten (entreegelden, bookshop) en sponsoring gehaald.

De aantallen bezoekers zijn omhoog gegaan. Eind oktober 1997 hadden 67 000 mensen het NAi bezocht. Over heel 1996 waren dat er 66 000. Onder de bezoekers zitten veel (school)kinderen, constateerde Feireiss tevreden. Dat past heel goed in haar idee dat het NAi een 'levendige' instelling moet zijn, die niet alleen voor vakgenoten, maar ook voor anderen interessant is. Bovendien wordt de Internet-pagina van het NAi 350 keer per dag geconsulteerd.

Het NAi besteedt in 1998 het hele jaar door aandacht aan architectuur en stedenbouw van Zuid-Afrika en organiseert in de zomer een grote expositie van het werk van de Finse architect Alvar Aalto.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden