Direct vuurwerk bij openbare zitting zedenschandaal Valkenburg

Hotel Botterweck waar een 16-jarig meisje in een van de appartementen met 80 mannen seks gehad zou hebben gehad door toedoen van een loverboy. Beeld ANP
Hotel Botterweck waar een 16-jarig meisje in een van de appartementen met 80 mannen seks gehad zou hebben gehad door toedoen van een loverboy.Beeld ANP

Een poging van de 29 verdachten in het omvangrijke Valkenburgse zedenschandaal om hun zaak achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, is op niets uitgelopen. De rechtbank Maastricht heeft gisteren besloten alle dossiers van de klanten van het minderjarige meisje 'Kimberley', in het openbaar te behandelen.

De rechtbank gaat de zaken in blokken behandelen. Dat wil zeggen dat niet elke zaak apart wordt behandeld, maar zaken groepsgewijs worden afgehandeld, omdat het om vergelijkbare verdenkingen gaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in de eerste zaak vandaag een half jaar cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk tegen een 22-jarige man uit Beek. De man, die ervan wordt verdacht seks te hebben gehad met het meisje, meende dat ze 19 was. Maar dat pleit hem niet vrij, benadrukt het OM. De klant moet zich ervan vergewissen of de prostituee meerderjarig is.

Voor de rechtbank ontstond nog enig vuurwerk toen raadsman Wim Bongers uitviel tegen het Openbaar Ministerie (OM). Hij verweet het OM het verkondigen van halve waarheden. "Het meisje heeft zichzelf geprofileerd als achttien- of negentienjarige", zei Bongers. "Door dat niet te vermelden verkondigt het OM halve waarheden. Alsof er een paar viespeuken bezig zijn geweest. Die indruk wil ik wegnemen."

Officier van Justitie Karin Janssen verwierp die redenering als 'tenenkrommend'. "Het gaat om een kwetsbaar meisje van zestien jaar. Het doet er niet toe wat een minderjarige zegt. Volwassenen staan terecht, en niet het meisje."

Verdachten niet aanwezig
De mannen staan deze en volgende week terecht voor ontucht met het meisje van zestien dat door haar loverboy Armin A. vorig jaar september en oktober werd aangeboden voor betaalde seks, onder meer in een hotel in Valkenburg. De meeste verdachten lieten gisteren via hun advocaten weten dat zij niet in het verdachtenbankje zullen verschijnen nu de rechter tot openbaarheid heeft besloten. Zij vrezen allen dat ze daarvan grote schade ondervinden.

Het staat verdachten niet altijd vrij om niet te verschijnen en hun belang door de advocaat te laten bepleiten. De rechter liet gisteren al doorschemeren sommige gedaagden te laten opdraven om hen op de zitting te kunnen horen over eerder afgelegde verklaringen. Dat zullen vooral de ontkennende verdachten zijn.

De druk op de beschuldigde mannen is groot. Het Valkenburgse zedenschandaal heeft veel publiciteit getrokken en dan vooral wegens het grote aantal klanten. In de telefoon van de inmiddels tot twee jaar cel veroordeelde loverboy Armin A. stonden 80 namen. Ongeveer 60 mannen zijn door het OM gehoord. Wat er gaat gebeuren met de mannen die (nog) niet zijn gedagvaard, is onduidelijk. Het OM doet daar geen mededeling over.

Seks met minderjarigen
Het verweer van de advocaten dat de klanten in de waan waren dat het hier ging om een vrouw, ouder dan 18 jaar, die zichzelf uit vrije wil prostitueerde maakt duidelijk dat de advocaten de komende dagen zwaar zullen inzetten op het gedrag van het meisje teneinde de rol van hun cliënt zo gering mogelijk te maken.

Of het meisje nu gedwongen werd of de seks uit vrije wil aanbood, doet niet ter zake. Betaalde seks met een 16- of 17-jarige is ongeacht de wil van het meisje strafbaar. Wat wel uit kan maken is of de verdachte heel bewust contact zocht met een jong meisje voor betaalde seks. Dat kan leiden tot een hogere straf.

In het wetsartikel dat betaalde seks met een minderjarige strafbaar stelt, wordt overigens ook geen onderscheid gemaakt tussen handelingen met of zonder seksueel binnendringen. In de strafmaat kan daar weer wel rekening mee worden gehouden. Op ontucht met binnendringen kan een eis worden geformuleerd van tussen de 6 en 15 maanden. Wordt het meisje alleen gevraagd zich bijvoorbeeld naakt te tonen dan kan een eis van tussen de 1 en 6 maanden volgen. Van invloed op de straf is ook of de ontucht een of meerdere keren heeft plaatsgevonden. In die zin kan het OM de verdachten niet over één kam scheren. Het moet maatwerk leveren. Te beginnen vandaag.

26 verdachten komen nu voor de rechter, de eerste groep van zes verdachten staat vandaag op de rol. De inhoudelijke behandeling van de andere drie dossiers vindt na de zomer plaats.

Zelfmoord verdachten
Hoe belastend een verdenking van ontucht met een minderjarige is, kan opgemaakt worden uit de zelfdoding van twee verdachten in deze Valkenburgse zedenzaak.

Dat komt vaker voor. In het voorjaar van 2011 maakte een 50-jarige verdachte van ontucht een eind aan zijn leven toen zijn naam opdook in het dossier van Robert M., de grootste zedenzaak in de Nederlandse geschiedenis. Er bleek geen bewijs dat hij daadwerkelijk kinderen had misbruikt. Gisteren maakte Omroep Brabant bekend dat een 39-jarige man uit Udenhout die onlangs werd opgepakt wegens seksueel misbruik van een aantal jonge kinderen, zelfmoord heeft gepleegd in de gevangenis in Dordrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden