Direct live meekijken op de plek van een ramp

Wie volgen we deze week op sociale media? Hoe een aanslag anders in beeld komt door livestream-applicaties als Periscope.

Door de moderne tijd slaan sommige nieuwsgebeurtenissen een paar treden over op de traditionele trap van verslaggeving. Sociale media als Twitter maakten het ooggetuigen al mogelijk hun ervaringen te delen bij rampen of andere grote nieuwsfeiten. Maar tegenwoordig kan het nog directer, met wat eigenlijk een draagbare tv-zender is: Periscope.

Periscope is een app waarmee gebruikers met een tik op de smartphone een live-uitzending beginnen die door iedereen bekeken kan worden. De makers van de app kwamen op het idee voor Periscope doordat één van hen in Istanbul was ten tijde van de protesten op het Taksimplein. De medeoprichter in kwestie las online wel wat er op het plein gebeurde, maar ergerde zich er aan dat hij het niet letterlijk kon zien. Want, zo dacht hij: iedereen heeft tegenwoordig toch een hypermoderne smartphone met camera?

Zo onstond de livestreamapp Periscope. Het bleek meteen een hit. Hoe dergelijke apps nieuws meteen groot in beeld brengen, bleek bijvoorbeeld bij de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Vrijwel direct startten livestreams op vanaf de Breidscheidplatz waar het drama zich had voltrokken. Zo stuurde een journalist van het Duitse blad Die Zeit livebeelden de wereld in, terwijl hij vanaf een meter of tien uitkeek op de gecrashte vrachtwagen. In de video draait hij de camera, en laat kijkers de aangerichte ravage onder de Kerststallen zien. Op de achtergrond prijkt de Gedächtniskirche.

Een Amerikaanse toerist deelde live het uitzicht dat hij had over het plein vanuit het appartement waar hij verbleef. Waarschijnlijk had hij beter zicht op wat zich afspeelde dan menig nieuwszender ter plaatse.

Waarschijnlijk hebben miljoenen mensen de amateurbeelden van de Amerikaanse toerist gezien. Menig journaal nam ze één op één over. Een journalist van Bild zond de eerste reactie van een politiewoordvoerder op de aanslag direct uit via zijn smartphone. Een live-app als Periscope biedt een exclusief kijkje 'on the ground', via mensen die dicht bij het vuur staan. Of dat nou een journalist is, of een toerist die toevallig langsloopt.

periscope.tv

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden