Direct gesprek tussen Syrische partijen op vredestop

VN-bemiddelaar voor Syrië Lakhdar Brahimi. Beeld afp
VN-bemiddelaar voor Syrië Lakhdar Brahimi.Beeld afp

De vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en de regering van president Bashar al-Assad zullen zaterdag voor het eerst directe gesprekken voeren op de vredesconferentie in Zwitserland. De partijen hebben geaccepteerd dat het oprichten van een overgangsbestuur onderwerp van gesprek is.

Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie, nadat hij gesprekken had gevoerd met beide partijen. 'We hopen dat de beide delegaties, zoals afgesproken, morgen bijeenkomen in dezelfde zaal', zei de bemiddelaar. Ook maakte de Algerijn bekend dat geen van de delegaties komend weekend uit de onderhandelingen stapt.

Brahimi noemde de gesprekken die hij met de beide delegaties voerde bemoedigend, ook al zijn er tot nu toe nog geen belangrijke zaken besproken. De vredestop begon woensdag officieel in Montreux, 75 kilometer ten noordoosten van Genève.

Brahimi heeft 3 dagen bemiddeld om de twee partijen aan dezelfde tafel te krijgen. De delegatie die de Syrische oppositie in ballingschap vertegenwoordigt, wilde aanvankelijk geen direct contact met de regeringsdelegatie. De Syrische regering moest eerst duidelijk instemmen met de verklaring die ten grondslag ligt aan de vredesgesprekken. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

Gebrek aan vooruitgang
Volgens Brahimi begrijpen beide partijen dat het redden van Syrië het doel is van de vredestop. De twee beschuldigen elkaar van een gebrek aan vooruitgang. Diplomaten proberen nu met kleine stappen vooruit te komen, zoals lokale vredesbestanden, in plaats van een allesomvattend vredesakkoord.

De oorlog in Syrië heeft sinds het begin in maart 2011 ruim 100.000 levens geëist. Meer dan 9,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden