Diplomatieke toer Hollande beoogt coalitie tegen IS

Kan Franse president VS, Rusland, GB en Duitsland op één lijn krijgen?

JANNE CHAUDRON en REDACTIE BUITENLAND

Alleen kan hij de oorlog tegen Islamitische Staat (IS) niet winnen. Dus zoekt de Franse president Francois Hollande de komende week steun bij zijn bondgenoten. Doel: de luchtaanvallen in Syrië sterk opvoeren door er meer landen bij te betrekken en de Russen onderdeel te maken van een grote internationale coalitie. Hollande spreekt deze week met de leiders van Groot-Brittannië, VS, Duitsland en Rusland. Zijn diplomatieke toer ging gisteren van start. Kan Hollande de landen op één lijn krijgen?

De eerste ontmoeting vormde slechts een generale repetitie, want de Britse premier David Cameron, die gisteren in Parijs met Hollande ontbeet, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de Fransen wil bijstaan in Syrië. De Britten bombarderen (nog) niet in dat land. Een voorstel daartoe van Cameron, werd verworpen in het parlement. Maar dat gebeurde voor de aanslagen in Parijs.

Nog voor Kerst wil Cameron een nieuwe stemming in het parlement en die lijkt een goede kans te maken. Zelfs de pacifistisch Labour-leider Jeremy Corbyn is doordrongen van het feit dat IS bestreden moet worden en schuift langzaam in de richting van de Britse premier. Dat neemt niet weg dat Cameron met een goed plan moet komen, want parlementariërs blijven sceptisch. De Irak-oorlog, waar 179 militairen sneuvelden, ligt nog vers in het geheugen.

Moeilijker voor Hollande wordt het bezoek aan Washington, dat vandaag op de agenda staat. De Amerikaanse president Barack Obama steunt de strategie van Hollande tot op zekere hoogte. Obama belooft meer luchtaanvallen. Ook stuurt hij speciale commando's richting Syrië, maar die zijn vooral bedoeld om Koerdische strijders te adviseren en te trainen. En Obama is er veel aan gelegen een politieke oplossing te vinden voor het conflict.

Alle hulp van Europese bondgenoten bij dat drie-sporentraject is welkom, zegt de Amerikaanse president. Maar samenwerking met de Russen lijkt er voorlopig niet in te zitten. Hollande, die de Russen wel wil betrekken bij een grote coalitie, zal vandaag al zijn charmes in de strijd moeten gooien om de Amerikanen te overtuigen. Dat de Russen in Syrië vechten aan de zijde van de Syrische president Assad, is vervelend, maar voor Frankrijk heeft het bestrijden van IS nu prioriteit.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank Walter Steinmeier denkt daar net zo over en zei dit weekend veel vertrouwen te hebben in de samenwerking met de Russen. Bondskanselier Merkel bezoekt morgen Parijs.

Obama heeft voorafgaand aan het bezoek van Hollande al aangegeven dat hij slechts onder twee voorwaarden instemt: Moskou moet meewerken aan een politieke oplossing voor Syrië, en de Russen mogen enkel stellingen van IS bestoken met luchtaanvallen. Andere Syrische groeperingen moeten ze met rust laten.

Het wantrouwen blijft dus groot tussen Washington en Moskou, ondanks de gezamenlijke vijand. De Amerikanen zijn vooral bang voor de dubbele agenda van Poetin, die Hollande wel eens zou kunnen verleiden toezeggingen te doen over het afschaffen van de sancties. De Franse president bezoekt donderdag het Kremlin. Pas op, zeggen de Amerikanen, de oorlogen in Oekraïne en Syrië staan los van elkaar.

Volgens Moskou hebben de Fransen geen andere keus. "Je hoeft geen expert te zijn om je te realiseren dat samenwerken het enige alternatief is", aldus Maria Zacharova, een Russische woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

Voor Hollande wordt het dus een flinke klus een strategie te vinden waar iedereen - van Londen tot Moskou en van Washington tot Berlijn - zich in kan vinden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden