Zuid-Amerika

Diplomatieke rel tussen Ecuador en Argentinië wegens gevluchte ex-minister

De  Ecuadoraanse oud-minister van Transport en Openbare Werken Maria de los Angeles Duarte Pesantes verbleef twee jaar in de Argentijnse ambassade in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Beeld Shutterstock / SL-Photography
De Ecuadoraanse oud-minister van Transport en Openbare Werken Maria de los Angeles Duarte Pesantes verbleef twee jaar in de Argentijnse ambassade in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito.Beeld Shutterstock / SL-Photography

Er is een diplomatieke rel ontstaan tussen Ecuador en Argentinië na de vlucht van een veroordeelde Ecuadoraanse oud-minister naar Venezuela. Ze hield zich meer dan twee jaar schuil in de Argentijnse ambassade in Ecuador.

Redactie Trouw

Maria de los Angeles Duarte Pesantes klopte dinsdag aan bij de Argentijnse ambassade in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, aldus de Argentijnse autoriteiten. Het is niet duidelijk hoe de Ecuadoraans ex-minister van Transport en Openbare Werken daar terecht kwam.

Volgens de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Santiago Cafiero is Duarte Pesantes ‘ontsnapt’ uit de ambassade in Quito ‘zonder dat het personeel er weet van had’.

De ex-minister verbleef samen met haar zoon in de Argentijnse ambassade in Quito sinds ze in 2020 werd veroordeeld tot acht jaar cel wegens corruptie. Argentinië verleende haar asiel. In december weigerde Ecuador haar een vrijgeleide te geven om naar Argentinië te vertrekken.

Dat Duarte Pesantes nu toch in het buitenland is terechtgekomen, veroorzaakt een diplomatieke rel tussen Ecuador en Argentinië. Ecuador heeft de Argentijnse ambassadeur in Quito, Gabriel Fuks, ‘persona non grata’ verklaard en riep zijn eigen ambassadeur Xavier Monge terug uit Buenos Aires.

Duarte Pesantes was minister onder de socialistische ex-president Rafael Correa. Ook hij werd veroordeeld voor corruptie. Hij verblijft momenteel als banneling in België. De voormalige bewindvoerders zeggen dat ze het slachtoffer zijn van politiek gemotiveerde vervolging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden