Diplomatieke rel na Jeruzalem-erkenning: vicepresident Pence stelt trip uit

Palestijnen lopen over een foto met president Trump (L), vicepresident Mike Pence en Israëls president Benjamin Netanyahu Beeld AFP
Palestijnen lopen over een foto met president Trump (L), vicepresident Mike Pence en Israëls president Benjamin NetanyahuBeeld AFP

De Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad heeft tot een diplomatieke rel met de Palestijnen geleid. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zou eigenlijk maandag Israël en Palestina bezoeken, maar volgens Israëlische en Palestijnse bronnen heeft hij zijn trip uitgesteld.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zag een ontmoeting met Pence niet zitten nadat president Trump vorige week Jeruzalem erkende als Israëls hoofdstad. Volgens de Amerikanen is de kwestie Jeruzalem nu een gesloten hoofdstuk, en kunnen de Palestijnen en Israëliërs daarom beginnen met onderhandelingen over de andere kwesties. Volgens de Palestijnen valt er na de eenzijdige erkenning van Jeruzalem weinig meer te onderhandelen, en zeker niet met Amerika als bemiddelaar. Abbas wees daarom een ontmoeting met Pence af.

De Palestijnse president zei woensdag 'geschokt' te zijn over de opstelling van de Amerikanen. De ‘eeuwenlange’ gesprekken met de Amerikanen over vrede hebben niets opgeleverd, aldus Abbas. De bemiddelingsrol van Washington is voorgoed verleden tijd, als het aan Abbas ligt. "We zullen niet langer accepteren dat het een rol krijgt in het politieke proces."

De afwijzing en de harde woorden van Abbas vielen slecht in Amerika. Washington zegt dat Abbas hiermee het vredesproces ondermijnt. Zij roepen hem op om door te gaan met het vredesproces, ook al staat dit in wezen al jaren stil.

Druk

De Palestijnse Autoriteit oefende ook druk uit op Palestijnse christelijke leiders om een ontmoeting met de diepgelovige Pence te weigeren. De christelijke burgemeester van Bethlehem Anton Salman bevestigde aan de Israëlische krant Haaretz dat er geen ontmoetingen met de Amerikaan gepland staan.

De Palestijnen worden gesteund door veel islamitische landen, hoewel deze hulp vooral bestaat uit retoriek. Tijdens de conferentie van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIS), waar 57 landen lid van zijn, werd deze week het Amerikaanse besluit omtrent Jeruzalem scherp veroordeeld. Volgens de organisatie kan het 'onwetmatige' besluit 'chaos in de regio veroorzaken'.

Hoe zat het ook alweer met de erkenning van Jeruzalem, en waarom is die zo omstreden? Lees hier vier belangrijke vragen en antwoorden terug.

Lees ook de column terug van Stevo Akkerman, die stelt: Trump heeft met Jeruzalem een belangrijke stap gezet naar het Laatste Oordeel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden