Update

Diplomatiek conflict dreigt met Turkije

Vice-premier Lodewijk Asscher vindt de kritiek van de Turkse regering 'ongeïnformeerd, onjuist en ongepast'.Beeld anp

Nederland en Turkije stevenen af op een stevig diplomatiek conflict. Aanleiding is een verklaring waarin Ankara Nederland ervan beschuldigt de Turkse gemeenschap in ons land op een agressieve en racistische wijze te behandelen.

Vicepremier Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie, vindt die kritiek 'ongeïnformeerd, onjuist en ongepast'. Zijn collega op Buitenlandse Zaken Bert Koenders belde vanavond met zijn Turkse collega. Die zei dat er geen kritiek is op de Nederlandse overheid of politiek. Ankara heeft echter wel zorgen over reacties die in de afgelopen tijd in de Nederlandse samenleving zijn geuit, bijvoorbeeld over een onderzoek waaruit blijkt dat onder Turkse jongeren massaal steun zou bestaan voor terreurbewegingen als Islamitische Staat (IS).
De Tweede Kamer sprak vanmiddag schande van de Turkse 'bemoeizucht'.

"Agressieve en racistische beschuldigingen aan het adres van Turken die onderdeel uitmaken van de Nederlandse samenleving en aan het adres van een bevriende en geallieerde natie zijn onacceptabel", aldus de verklaring van de Turkse regering. Volgens Ankara komt Nederland ook met initiatieven en uitspraken die schadelijk kunnen zijn voor de bilaterale betrekkingen. De Turken doelen op de strengere opstelling van Asscher ten opzichte van Turkse organisaties in Nederland als Milli Görüs en Diyanet.

Ook hekelen ze de onderzoeken die Asscher en de Kamer gaan doen naar de opvattingen van Turkse jongeren in Nederland. Aanleiding daarvoor was een enquête waaruit zou blijken dat in deze groep massaal begrip en sympathie bestaat voor extremistische groeperingen als IS.

'Lange arm van Ankara'
De Turkse kritiek kwam juist op het moment dat in de Kamer meerdere partijen waarschuwden voor de 'lange arm van Ankara'. Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is de Turkse overheid "al decennia bezig de grip op Turken in Nederland te verstevigen" en moet Asscher de Turkse ambassadeur daarop aanspreken.

In de pauze van dit debat reageerde Asscher op de beschuldigingen, die hij ziet "als een voorbeeld van de bemoeienis van Turkije met hoe wij hier het debat voeren". Van een diplomatiek conflict wilde Asscher nog niet spreken.

Kamerleden uitten zich feller. "Knettergek en onaanvaardbaar", oordeelde PVV-leider Geert Wilders. Voor de VVD is de Turkse verklaring een voorbeeld van "een verregaande, ongepaste bemoeizucht" met het Nederlandse integratiedebat. Het CDA noemt de kritiek "zorgelijk en tegelijk bizar" en wijst erop dat Nederlandse Patriots op dit moment de bevolking in het zuiden van Turkije beschermen tegen Syrische raketten.

De brief van het Turkse ministerie

De brief van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken aan de Tweede Kamer, zoals die op de website van het ministerie in Ankara is geplaatst:

De laatste tijd vinden er ontwikkelingen plaats in Nederland die ons zorgen baren. Om te beginnen, er is een rapport gepubliceerd dat in opdracht van Nederlandse overheidsinstellingen geschreven zou zijn. De inhoud van dat rapport is bekendgemaakt aan het publiek en er is een bijbehorende tekst naar het Nederlandse parlement gestuurd waarin negatieve conclusies over de Turkse verenigingen zijn getrokken.

Bovendien is in een enquête, waarvan de uitkomsten op 11 november gepubliceerd zijn, en die op 12 november door het Nederlandse parlement in behandeling is genomen, de Turkse jeugd betiteld als ontvankelijk voor radicalisme en supporters van terreur.

Het is onacceptabel dat de Turken, die deel zijn van de Nederlandse samenleving, op deze agressieve en racistische wijze aangevallen worden. Ook Turkije als land, vriend en bondgenoot van Nederland, verdient deze behandeling niet. Het is moeilijk te begrijpen met welk doel deze racistische aanvallen, die absoluut niet stroken met de goede historische band tussen de twee landen, worden verricht.

De in Nederland woonachtige Turken hebben op alle gebieden grote bijdragen geleverd aan Nederland. Waar de Turken ook leven in Europa, Turkije stimuleert hen om goed onderwijs te volgen en als respectabele individuen deel te nemen aan de samenleving van die landen. Ook stimuleren we de Turken in de landen waar ze wonen op het sociale, culturele, economische en politieke vlak zo actief mogelijk te zijn. Het recht van onze Turkse landgenoten om in Nederland contact te blijven hebben met het moederland, hun eigen cultuur, hun normen, hun tradities te behouden en hun religieuze verplichtingen na te komen is gewaarborgd door het internationaal recht. Het is onacceptabel dat de Turken in Nederland bloot worden gesteld aan discriminatie en dat de Turken doelwit worden van racistische aantijgingen en van islamofobe aanvallen. Het spreekt voor zich dat onheuse bejegening en de onterechte behandeling het proces van aanpassing van de Turken niet in de hand zullen werken.

We twijfelen er niet aan dat de Nederlandse publieke opinie en de verantwoorde Nederlandse politieke groeperingen zich storen aan deze onnodige discussie, die de integratie belemmert en uit racistische argumentatie bestaat. We zijn van mening dat deze benadering veeleer bij extreme en racistische partijen past en vinden dat politici met het nodige gezond verstand zich hiervan moeten distantiëren.

We verwachten van de Nederlandse autoriteiten dat ze zo snel mogelijk een einde maken aan de uitlatingen en aan de initiatieven die de verdere ontwikkeling van onze bilaterale relaties in de weg staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden