Diploma voor sociaal beleid

Bedrijf dat goed is voor mens en milieu krijgt bescherming tegen geldbeluste aandeelhouder

De speelplaats voor het grote houten bedrijfspand van Badger is verlaten. Dat kan ook niet anders, er ligt een laag weinig kindvriendelijk ijs op. Maar de carpoolplaatsen, fijn dicht bij de ingang, zijn wel in gebruik. Al voor je een stap binnen hebt gezet bij de producent van handcrème en andere producten om op je lichaam te smeren, ben je zo al twee van de dingen tegengekomen waarmee het bedrijf vorig jaar wereldkampioen onder de Benefit Corporations werd.

'B Corps' zijn bedrijven die zich hebben laten certificeren door de organisatie B Lab in Pennsylvania. Om de titel te krijgen, hebben ze moeten aantonen dat ze niet alleen maar winst maken, maar ook een 'goede uitwerking' hebben op de wereld om hen heen.

Dat kan op wel tweehonderd manieren, en dat is maar goed ook, zegt Rebecca Hamilton, directeur productontwikkeling van Badger, en dochter van oprichter Bill Whyte. "We zullen ons nooit kunnen beroemen op het feit dat er openbaar vervoer is naar ons bedrijf, want we zitten hier ontzettend achteraf. Een fietspad kun je ook vergeten. Maar dan hebben we dus wel die carpoolplaatsen."

Zoals de meeste bedrijven die het B Corp certificaat halen, was Badger al lang op die toer toen B Lab in 2006 met zijn activiteiten begon. Het bedrijf werd in 1995 opgericht door Rebecca's vader, die in de bouw werkte en in de winter last had van kloven in zijn handen, daar een zalf voor brouwde en in zijn omgeving merkte dat daar een markt voor was.

Inmiddels heeft het bedrijf ruim 40 werknemers, die het ruim boven het minimumloon betaalt. En zegt Hamilton tijdens een rondleiding door het gebouw zonder schroom dat het er een paar honderd jaar moet staan omdat het bedrijf zo lang wil bestaan. Het gebouw ruikt bijzonder: ook in de materiaalkeuze wil Badger goed zijn voor de planeet. De houten randen van de kantoor-hokjes zijn ingewreven met dezelfde zalf die de handen van vader Bill Whyte zo goed deden.

Het voordeel van een certificaat is dat het je een taal geeft waarmee je in eigen huis en met andere bedrijven kunt praten over wat je wilt bereiken, zegt Hamilton. "De oprichters van B Lab wilden niet alleen maar certificeren, ze hoopten een compleet nieuwe sector van de economie op te richten."

Daarvoor is meer nodig dan een paar bedrijven die goed willen doen. Kapitaalverschaffers moeten het een prima idee vinden en de overheid moet er ruimte voor verschaffen. Hamilton: "Als alle aandeelhouders het er over eens zijn dat er een aspect van sociale verantwoordelijkheid aan je business zit, dan is er geen probleem. Maar is dat niet zo, dan zou de directie kunnen worden aangeklaagd voor het maken van een keus die niet in het financiële belang van de aandeelhouder is."

Om dat te voorkomen, heeft de B Corp beweging een groot aantal deelstaten van de VS zo ver gekregen, bedrijven die zulke keuzen willen maken een aparte status te geven. Daaronder is ook Delaware, de deelstaat waar de belasting zo laag is dat bijna de helft van alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven er gevestigd is. In New Hampshire nam Badger het voortouw: sinds 1 januari kent ook die staat de bedrijfsvorm 'benefit corporation'.

In die opzet mag een bedrijf in zijn statuten een niet-zakelijke doelstelling zetten, en die moet voor de directie even zwaar wegen als winst maken. Pas als aandeelhouders met tweederde van de stukken dat goed vinden, kan een benefit corporation weer een gewoon bedrijf worden.

De verleiding daartoe zal natuurlijk vooral in moeilijke tijden toeslaan. Maar Badger is tot nu toe niet bezweken, zelfs niet tijdens de crisis van 2007-2008. Hamilton: "Begin 2008 was duidelijk dat het geen topjaar zou worden, en moesten we moeilijke besluiten nemen."

Daar zaten ontslagen bij, maar ook bezuinigingen op dingen die je bij B Lab punten bezorgen. "We verstrekten bijvoorbeeld niet meer vijf gratis biologische lunches per week, maar nog maar drie. Maar afgeschaft hebben we niets, want al die dingen zijn nu eenmaal de kern van de business die we zijn."

B Lab strikt Virgin

B Lab heeft wereldwijd 1203 bedrijven gecertificeerd, waarvan twaalf in Nederland, zoals Beebox, dat biologische producten aan huis bezorgt.

Het zijn doorgaans kleinere bedrijven, maar begin dit jaar sloeg B Lab een slag in Davos: op het World Economic Forum sloot het een samenwerkingsakkoord met 'B Team', een club van grote ondernemers die zich willen inzetten voor een duurzame economie. Deelnemers als de Virgin Group van Richard Branson (een van de initiatiefnemers van B Team) en Unilever zullen nu worden aangespoord hun sociale doelstellingen bij B Lab of op een soortgelijke manier te laten doormeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden