Diploma-uitreiking toch later

De schooltas en vlag hangen uit. Beeld ANP
De schooltas en vlag hangen uit.Beeld ANP

Terwijl Sterre Koster (17) met andere geslaagden proost, zijn haar ouders druk op zoek naar vliegtickets. Sterre en zeven klasgenoten moeten immers drie dagen eerder terugkomen van vakantie uit Frankrijk. De traditionele diploma-uitreiking van het Erasmiaans Gymnasium, de zaterdag na bekendmaking van de resultaten, is voorlopig verplaatst naar 29 juni.

Marijke de Vries

Dat is het gevolg van de maatregel die de Rotterdamse scholen gezamenlijk hebben genomen: de komende twee weken geen uitreikingen. Het besluit is genomen om tijd te winnen in het onderzoek naar de Rotterdamse examenfraude. Is het wonderlijk dat in Rotterdam diploma's in het voortgezet onderwijs op zijn vroegst over twee weken worden uitgereikt, terwijl dit elders in Nederland veelal eerder gebeurt?

"Ik vind het moeilijk om voor andere schoolbesturen te spreken", antwoordt voorzitter Wim Littooij van de verenigde schoolbesturen Rotterdam op die vraag. "Maar voor Rotterdam is het besluit om de diploma-uitreiking uit te stellen logischer. In deze stad immers is 'het' begonnen."

Met 'het' doelt Littooij op de examenfraude, onlangs aan het licht gekomen bij de scholengemeenschap Ibn Ghaldoun en sindsdien uitgegroeid tot een plaag voor alle scholieren die eindexamen deden. Dat alle geslaagde scholieren in Rotterdam hierdoor pas over twee weken hun diploma krijgen, is zuur.

Maar van spanning kan geen sprake meer zijn, verdedigt Littooij zijn besluit. Alle examenkandidaten, óók die in Rotterdam, weten sinds gisteren of zij zijn geslaagd of niet.

Bijzonderheden
Van de onderwijsinspectie vernam de Rotterdamse scholenkoepel dat de examenfraude 'verspreid is over heel Rotterdam en over heel Nederland'. Littooij: "Daar kunnen we niet omheen. Als scholen diploma's eenmaal hebben uitgereikt, wordt het heel lastig om die weer in te trekken. Een diploma op de zolder van een ver familielid haal je niet even terug."

Scholen in Rotterdam zullen de tijd tot eind juni benutten door de resultaten van de examens van de zesduizend leerlingen nog eens na te zien op bijzonderheden. Als een structureel matig of slecht presterende scholier bij zijn eindexamen plots uitmuntend heeft gescoord, kan dat argwaan wekken.

Dat geldt voor Rotterdam. Elders in Nederland geldt dat niet en worden diploma's 'gewoon' uitgereikt. Littooij: "Het is wel ingrijpend om zoiets voor een hele regio te besluiten."

'Meer tijd om een jurkje te kopen'
De meeste Erasmiaansleerlingen hebben begrip voor het uitstel. Ze zijn vooral opgelucht, na twee zenuwslopende dagen: gisteren vanwege de uitslag, eergisteren omdat er een kans bestond dat zij examens moesten overdoen. Veel van hen kekeken naar de televisie toen staatssecretaris Dekker bekendmaakte dat alleen leerlingen van Ibn Ghaldoun examens opnieuw moeten maken.

Dat de uitreiking later komt, kan de feeststemming dan ook niet drukken. Hannah Kimmel (17) vindt het eigenlijk wel 'chill': "Nu heb ik meer tijd om een jurkje te kopen". Hoyte Rutteman (17) moet nu een festival missen. "Maar dat is dan maar zo. Ik heb zes jaar naar de uitreiking toegeleefd, nu wil ik die bijwonen ook."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden