DioX-mas

Ooit, lang geleden maakten mijn vrouw en ik de afspraak dat ik eens in de zoveel tijd de feestdagen mag boycotten. In de praktijk komt het er haast nooit van.

Vorig jaar rond deze tijd zat ik midden op de Atlantische Oceaan. Aan de overkant, in de Caribbean, werd het na aankomst alsnog Kerst, maar dat gaf niet. En in al onze onthechting vergaten we alsnog het kerstdiner. Toen we lichtelijk opgedoft bij het restaurant verschenen riep de gerant ontzet: ’But that was yesterday!’

Misschien is het een kwestie van één keer op het goede moment door de stad lopen en een glimp opvangen van het sympathieke gezicht van vader kerstmis, maar dit jaar wil de kerststemming wel indalen. Vrede op aarde, in de menschen een welbehagen. Ja, we gaan met het hele gezin naar ’Fanny och Alexander’ kijken. Dat wordt genieten. We doen de hele dag de open haard aan. Zal ik een kerstmankostuum huren en bij vrienden een leuke kerstattentie gaan bezorgen? Onverwacht aanbellen met glühwein en een lied? Deck the halls with boughs of Holly, yoho!

Ja, en de hulst in de voortuin hangen we nu eens lekker vol met lichtjes. Hoewel, we moeten natuurlijk ook energie sparen. Als die lichtjes dragen natuurlijk bij aan een vredige sfeer, maar ook aan het broeikaseffect. Een zonnepaneel wellicht, dat het daglicht omzet in nachtelijk getwinkel? Dat werkt vast niet, er ís vrijwel geen daglicht. En de kerstboom? Elke gekapte boom vertegenwoordigt weer een dosis CO2. Wellicht kunnen we een kerstboomvormig skelet maken, van ijzerdraad of zoiets, met daarin alleen de lampjes? Als statement? Of juist het omgekeerde: wel een boom maar zonder lichtjes? Hoe zit het met de carbon footprint van een kunstboom? Is dat ecologisch gezien wellicht beter?

Op internet zag ik ooit een ontwerp om van een hometrainer een kleine generator te maken. Je verbindt hem met een dynamo en een accu en je dagelijkse work-out levert een paar kilowatt stroom op. Wij hébben een hometrainer, zou er nog tijd zijn om dit idee te realiseren? Dan fietsen wij onze extra kerstelektriciteit zelf klimaatneutraal bij elkaar, wat tegelijk natuurlijk weer goed voor de lijn is. De open haard kan dan ook uit, want warm krijg je het op die manier vanzelf.

I’m dreaming of a climate neutral Christmas.

Geen boom, geen kaarsen, geen lampjes, geen kalkoen, de thermostaat een graadje lager, een trui aan en af en toe even op de stroomfiets – zoiets wordt het dan. De ozonlaag is er ongetwijfeld mee gediend, maar van de ware kerstsfeer blijft niet veel over.

Bomen kappen, massa’s extra lampen, loeiende haardvuren, enorme aantallen kaarsen, niet strikt noodzakelijke autoritjes, copieuze vleesmaaltijden, welbeschouwd is Kerstmis een orgie van CO2-uitstoot. Zonder extra onnodige uitstoot van CO2 is Kerstmis gewoon een dag als alle andere.

Kerstmis ís kooldioxide, daar komt het gewoon op neer. Ik denk dat ze daar in Oslo toch niet helemaal goed op doorgedacht hebben, toen ze Al Gore de Nobelprijs voor de vrede gaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden