dinsdag07diepgids

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Het stuk van Sieneke Groothuis-Brouwer (Trouw van vrijdag) over prinses Amalia die vervroegd naar groep drie gaat en nu al moet ’leren’, is mij uit het hart gegrepen. Naast de sociaal-emotionele factoren is er nog een belangrijke reden om kinderen tot hun zevende levensjaar veel met spelvormen in aanraking te brengen. De aanleg en het functioneren van de hersenen wordt in de eerste levensfase vooral ontwikkeld door zintuiglijke waarneming zoals voelen, ruiken en tasten. Daardoor ontstaan goede verbindingen tussen de beide hersenhelften.

Dat legt de basis voor het leren in de breedste zin; cognitief, maar ook sociaal, emotioneel en motorisch. Juist het ontdekkend spelen is in die eerste levensperiode daarom zo van belang. Laat kinderen van 4, 5 en zelfs 6 jaar spelen, spelen, spelen, maar dan wel gericht: spel, dat een appèl doet op creatieve en/of probleemoplossende vaardigheden. Veel kinderen krijgen die kans niet; een van de oorzaken, waardoor er in de ontwikkeling van de hersenfuncties hiaten ontstaan en ze dus achter blijven.

Dick Knook Roermond

Ad Prosman ontwijkt in zijn artikel in Letter & Geest van zaterdag wetenschappelijk bewijs voor evolutie, omdat hij dat niet kan rijmen met zijn geloofsopvatting. Als gepromoveerd wetenschapper moet hij beseffen wat hij doet als hij suggereert dat er niet veel meer bestaat dan een theorie over evolutie. Zijn argument tegen een ontstaan in meer dan zes (scheppings)dagen is dat je dan een ’zielige God’ overhoudt. Prosman zegt eigenlijk dat je wetenschap niet serieus hoeft te nemen. Ik verwijs hem naar het eerdere artikel in Letter & Geest, van Sebastien Valkenberg. Dat gaat over durven denken en durven twijfelen, iets waarvoor weliswaar een flinke dosis moed nodig is maar dat meer waarheid oplevert het sentiment van de angst voeden.

Bram Wisse Ede

Dominee Boele Ytsma vroeg zich donderdag in Trouw af waarom de kerk leegloopt en vooral jongeren wegblijven. Het dancefeest Sensation White trok dit weekend 80.000 bezoekers. Allemaal in witte kledij. Ik was erbij. De moderne kerk. En ik zag duizenden mensen die – om maar in kerkelijke termen te blijven – ’in al hun gebrokenheid’ maar een ding geven en zoeken: liefde. God was hier meer aanwezig dan in het angstige, gesloten denken van de ’oude’ christencultuur. Die God is inderdaad dood. En gelukkig maar. De politie omschreef de sfeer als ’relaxed’. Grappig, hoe anders dan bij dat andere cultuurfenomeen waar voetbaltrainer Rinus Michels van profeteerde: ’voetbal is oorlog’.

Jitze Duk Leusden

De commissie-Dijksma concludeerde dat het slechte Europese verkiezingsresultaat te wijten is aan de campagne in het algemeen en de communicatie met de kiezers in het bijzonder. Denkt de PvdA hiermee de kiezers, laat staan zichzelf, te kunnen overtuigen?

Zou het zo kunnen zijn dat kiezers zich van de PvdA aan het afkeren zijn omdat men het gewoonweg niet eens is met de gemaakte keuzes op velerlei gebied? Een fundamentele discussie over Europa durft ook de PvdA niet aan. Begrijpelijk, want de machtshongerige PvdA heeft net iets teveel verantwoordelijkheid genomen op dit gebied. Ondertussen dendert de neoliberale en bureaucratische Europese trein mede door de PvdA in gang gezet en op snelheid gehouden vrolijk verder.

Dit onderstreept dat het opzeggen van mijn PvdA-lidmaatschap een uitstekende beslissing geweest is. En dat de onder Kok afgeschudde ideologische veren nog niet bepaald aan het aangroeien zijn.

Florian de Roder Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden