Dinobotten graven in de zandbak

Kinderen van basisschool De Piramide krijgen les op het schoolplein. Beeld Werry Crone
Kinderen van basisschool De Piramide krijgen les op het schoolplein.Beeld Werry Crone

Het is wennen voor de kinderen van groep vier, maar ook voor meester Pong Hu die zijn uiterst best doet om de kinderen bij de les te houden. "Wacht even tot iedereen stil is, dan mag je naar je provincie rennen", zegt hij. De kinderen van basisschool de Piramide krijgen hun eerste topografieles op het basketbalveldje tijdens de Buitenlesdag. Samen met 130 andere scholen volgen Utrechtse kinderen op het schoolplein vakken als rekenen, taal en aardrijkskunde.

De Buitenlesdag is bedoeld om leraren te inspireren vaker het klaslokaal te verlaten, maar ook om de mogelijkheden te laten zien van les op het schoolplein. Uit onderzoek van Ministerie van Onderwijs blijkt dat tweederde van de docenten meer lessen buiten wil geven, terwijl nog steeds 99 procent van alle lessen binnen plaatsvindt. Dat moet veranderen, vinden de initiatiefnemers van Gezonde Schoolpleinen, een samenwerking van onder meer de Onderwijsraad en Jantje Beton. Het is niet alleen leuk voor de kinderen, het is gezonder en bovendien zouden kinderen meer opsteken wanneer ze hun lichaam gebruiken tijdens het leren.

In de zandbak
De kinderen van groep vier boffen, zij zijn de enige klas die alle lessen vandaag buiten krijgen. Ruben (7) bedacht een les dinobotten graven. Medewerkers van Naturalis verzorgen de gastles die plaatsvindt bij de zandbak. De foto's van de opgegraven dinosauriërs maken nog weinig indruk, zelfs niet als een 'juffrouw' de grootte meedeelt van een Tyrannosaurus Rex. Pas als Ruben dertien grote stappen mag maken, valt het kwartje. "Zo, groot? Vet!", roept hij.

Illustratief voor de creatieve manier waarop je kinderen dingen kunt leren, vindt meester Hu. "Kinderen moet dingen kunnen voelen en ervaren, dan dringt de stof veel beter door dan uit een lesboek." zegt hij. De kinderen zelf hebben niet eens door dat ze aan het leren zijn. "Ik wil graag kunnen bewegen en eens iets anders doen dan leren", zegt Denise. "Binnen mag ik niet eens wippen."

Rekenplein
De lessen gaan er chaotisch aan toe. In de zandbak graven de kinderen fanatiek om een eigen fossiel te bemachtigen. Wanneer een van de kinderen Ruben bekogeld met zand is hij in tranen. Toch is het leed snel geleden als hij een fossiel heeft gevonden. "Dit is de mooiste dag van mijn leven", zegt hij trots. Volgens Hu wennen de kinderen snel. "Toen we voor het eerst naar buiten gingen dachten de kinderen dat alles geoorloofd was, nu zijn ze al een stuk rustiger."

In het onderzoek gaven veel leraren aan de faciliteiten te missen voor buitenonderwijs. De Utrechte school heeft zelfs een amfitheater met rekenplein. Niet iedereen school is gezegend met zoveel ruimte, realiseert de leraar zich. Toch denkt hij dat er genoeg manieren zijn om naar buiten te gaan. "De tijd dat kinderen alleen een kwartiertje buiten spelen terwijl de docenten koffiedrinken is voorbij", zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden