'Dink is opnieuw vermoord, nu door de rechter'

Aanhangers van doodgeschoten Armeense journalist voelen zich vijf jaar na dato verslagen

In de straat waar de Armeense journalist Hrant Dink werd doodgeschoten, is het net zo druk als op zijn begrafenis vijf jaar geleden. Toen waren de tienduizenden Turken boos en verdrietig om de dood van hun dissidente held. Dink had de woede van conservatieve nationalisten over zich afgeroepen door de massamoord op Armeniërs in 1915 als genocide te bestempelen. Turkije ontkent dat. Nu heerst er verslagenheid onder de massa; het recente vonnis van de rechter, namelijk dat de moord op Dink niet het resultaat is van een samenzwering, heeft Dinks aanhangers als het ware geveld.

De tiener die de bekende Armeense journalist doodschoot, kwam vijf jaar geleden per bus van het noordoostelijke Trabzon naar Istanbul, keek rond bij het gebouw van de Turks-Armeense krant Agos, vestigde zijn aandacht op de man die dat gebouw uitkwam om er zeker van te zijn dat deze man de 'turkenhater' was en vuurde zijn pistool af. Na de arrestatie van de tiener werd snel duidelijk dat hij het moordwapen van een buurtgenoot had gekregen. De rechtszaak over de moord nam vijf jaar in beslag en eindigde met het vonnis dat Dink is vermoord door twee nationalistische jongens uit Trabzon en dat er geen bewijs is dat zij hebben gehandeld in opdracht van een terreurorganisatie.

Echter, niet alleen de duizenden mensen die de dood van Hrant op deze zonnige wintermiddag herdenken, maar alle Turken die het nieuws volgen kunnen weten dat de twee jongens uit Trabzon in contact stonden met extreem-rechtse groeperingen en ultra-rechtse elementen binnen de politie en het leger. De politie en de militairen zouden hebben geweten dat Dink vermoord zou worden.

"De dood van Hrant Dink ging veel veranderen in Turkije. We hoopten dat Dink, die tijdens zijn leven geen blad voor de mond nam en daardoor niet veel verder kwam, met zijn dood een ander land zou maken van Turkije. Maar nu moeten we helaas concluderen dat daar niets van terecht is gekomen. Ze hebben hem nog een keer vermoord door een dergelijk vonnis uit te spreken", zegt Garo Paylan, lid van de Armeense minderheid in Istanbul en initiatiefnemer van de herdenking.

Paylan onderstreept dat premier Erdogan een dag na de moord de vrouw van Dink bezocht, haar in de ogen keek en haar beloofde dat alle schuldigen gestraft zouden worden. Paylan: "Zo'n belofte moet zwaar wegen op zijn schouders. De Armeniërs in Turkije zitten met het trauma van de genocide in 1915, de moord op Dink is het tweede grote trauma. Ik hoop dat premier Erdogan toch nog woord houdt."

De linkse jongeren die leuzen roepen tijdens de herdenking zijn niet zo hoopvol. Een van hen is een studente met lange krullen en een lichtblauwe jas met de foto van Dink erop geprikt. Ze zegt: "In plaats van dat de echte verantwoordelijken van deze moord worden opgespoord en gestraft, zet deze regering de journalisten achter de tralies die onderzoek doen naar die moordenaars binnen de staat."

Erdogan liet gisteren weten ook moeite te hebben met de rechterlijke uitspraak en dat men op het einde van het proces moet wachten. De hoogste rechters gaan zich nog buigen over de zaak.

De grote menigte die van het bekende Taksimplein naar de krant Agos wandelt heeft er echter geen vertrouwen meer in. Vanuit de ramen geven mensen de duizenden op straat een applaus. Het is te druk om tot in de buurt van de krant te komen. In de verte hangt een van de vrienden van Dink uit het raam van de kleine krant en houdt een korte toespraak. De zon verdwijnt, de mensen treuren nu in de kou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden