Dilemma's op Trumps bal van benoemingen

banen in washington | Je zult maar steeds beweerd hebben dat je niet onder Trump wilt dienen. En nu is het dan zover. Moet je leven naar je principes of er voor je land het beste van maken?

GERT JAN ROHMENSEN en REDACTIE BUITENLAND

De aanstaande president Trump staat niet alleen voor de taak om snel zijn staf en ministers te benoemen, hij moet ook nog enkele duizenden andere belangrijke functies bij de federale overheid vervullen. Nogal wat zittende ambtenaren staan intussen voor het dilemma of zij überhaupt wel voor Trump wíllen werken.

Wie zich geroepen voelt om te gaan werken onder de komende regering: via GreatAgain.gov kunnen sollicitanten zich melden. Daar wordt de kandidaat onder meer gevraagd naar zijn politieke kleur en naar 'mogelijke belangenconflicten' in de carrière 'die de President of uzelf in verlegenheid kunnen brengen, als hij u zou selecteren'. Afhankelijk van de functie wordt ook een overzicht verlangd van je financiële handel en wandel.

De verwachtingen over de duizenden benoemingen die nog moeten komen, zijn niet erg hooggespannen. Trump heeft inmiddels een aantal oude rotten uit het tijdperk van oud-president George W. Bush om zich heen verzameld, maar hij heeft ook veel familieleden, vrienden en andere ja-knikkers benoemd.

Intussen blijken nogal wat huidige carrièreambtenaren bij overheidsdiensten in een moreel dilemma te zijn beland. Een aantal van hen, niet in de laatste plaats ook Republikeinen, vragen zich af of ze eigenlijk wel voor Trump wíllen werken.

Tijdens de campagne circuleerden tot twee keer toe open brieven onder Republikeinse experts en oudgedienden uit de veiligheidsdiensten, waarin Trump wordt afgeserveerd als 'ongeschikt' voor het presidentschap. De kritische Republikeinen die tekenden, en wisten dat ze daardoor een eventuele benoeming door Trump wel konden vergeten, bezwoeren dat zij nooit op hem zouden stemmen.

Maar nu de campagne voorbij is en het land in de serieuze regeermodus raakt, kiezen sommige ondertekenaars voor pragmatisme. Onder hen is een van de initiatiefnemers, Eliot Cohen, voormalig adviseur van de Republikeinse oud-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice.

In een nieuwe open brief schreef Cohen een paar dagen geleden dat hij de uitverkiezing van Trump nog steeds 'vreselijk' vindt, 'maar daar komen we niet verder mee'.

Cohen houdt carrièreambtenaren in gewetensnood voor dat zij hun functie net als voorheen zo goed mogelijk moeten blijven vervullen, om het land veilig en sterk te houden. 'De aanwezigheid van professionals die zich herinneren dat zij tijdens hun eed hebben gezworen de grondwet te steunen en te verdedigen ¿ en zich niet slaafs te onderwerpen aan een individu of zijn kliek ¿ is belangrijker dan ooit', aldus de Republikein.

Ook Susan Hennessy, voormalig advocaat bij veiligheidsdienst NSA, hoorde van haar relaties binnen de Amerikaanse veiligheidsgemeenschap dat velen overwegen hun baan op te zeggen.

Niet doen, adviseert Hennessy. "Als je iemand bent die gelooft dat Donald Trump jouw instituut bedreigt en zelfs een bedreiging vormt voor de Amerikaanse veiligheidsbelangen elders in de wereld, omdat hij onervaren is en ongedisciplineerd, bedenk dan of het jouw taak is om afzijdig te blijven, of dat het jouw taak is om hem te voorzien van wijze raad."

undefined

'Donald Trump kan nog wel wat advies gebruiken'

President Barack Obama zou afgelopen donderdag bij het eerste bezoek van Trump aan het Witte Huis de indruk hebben gekregen dat zijn opvolger 'veel meer oriëntatie nodig heeft dan was gedacht'. Dit berichtte The Wall Street Journal.

Trump zou verrast zijn geweest over het uitgebreide takenpakket van de president van de Verenigde Staten.

undefined

Trump belt met poetin en met rutte

Donald Trump en de Russische president Poetin hebben elkaar gisteren telefonisch gesproken. Volgens het Kremlin hebben de twee afgesproken om een 'constructieve samenwerking' aan te gaan. De twee leiders houden elkaar telefonisch op de hoogte en gaan een afspraak maken om elkaar in levenden lijve te spreken. Minister-president Mark Rutte belde ook met Trump. Hij feliciteerde hem en benadrukte het belang van samenwerking.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden