Dikkerds krijgen voortaan geen adoptiekind uit China

door Nanda Millenaar

Te zware mensen kunnen binnenkort geen Chinees kind meer adopteren. China wil niet dat kinderen onnodig risico lopen wees te worden.

Wereldkinderen, een organisatie voor adoptie en kinderhulp, heeft het afgelopen jaar twee stellen gehad die volgens de nieuwe Chinese regel te zwaar zijn. De organisatie vraagt zelf al enkele jaren een aanvullende doktersverklaring over de medische conditie van heel zware mensen. „Het is niet gemeen bedoeld”, zegt Martien Miedema van Wereldkinderen, „maar je moet kinderen beschermen en te dik zijn brengt grote risico’s met zich mee”.

De regel geldt voor toekomstige ouders met een Body Mass Index (BMI) van boven de veertig. Een BMI tussen de 20 en 25 punten is gezond. Als voorbeeld: een persoon van 1 meter 75 lang met een BMI van veertig weegt 120 kilo. De regels worden aangescherpt, omdat er meer aanvragen zijn dan adoptiekinderen. Dit komt doordat Chinese kinderen steeds vaker in eigen land worden ondergebracht.

De aandacht voor de gezondheid van adoptieouders is een wereldwijde trend. Miedema vindt dat positief. „Adoptie is geen gezinsplanning, maar kinderbescherming.” Het enige probleem is dat de eisen vaak gebaseerd zijn op de medische situatie in het eigen land. Zo kun je als diabetespatiënt geen Chinees kind adopteren, omdat diabetes in China een ernstige ziekte is. Dat in Nederland normaal te leven is met diabetes maakt niet uit.

Vanaf 1 mei 2007 worden adoptieaanvragen van buitenlanders met ernstig overgewicht afgewezen. Volgens Miedema is de Chinese eis niet bijzonder streng. Taiwan en Thailand kennen de maatregel al enkele jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden