'Dikkepeer' verslaat 'gestreept paard' en 'bospenis'

JAAP DE BERG

Taal- en spelfouten mogen vaak ergernis wekken, soms lokken ze een (glim)lach uit. Neem de aanbieding van een dikkepeerzaag (decoupeerzaag) bij Gamma. Of de mededeling, in een C1000: Spinazie is (...) verandert in asperges.

Beide zijn, in de categorieën winkels en supermarkten, bekroond in de Grote Voutjesverkiezing van 2015, georganiseerd door Vellah Bogle en Inger Hollebeek van de Facebookpagina Taalvoutjes. Bijna 24.000 fans kozen hun favoriete uitglijders van de laatste jaren.

Meestal was de concurrentie hevig. Gamma's dikkepeerzaag versloeg aanbiedingen van Hollandse bospenis en een schilderij van een gestreept paard (zebra). Winkels met anusburgers en kerstsnollen legden het af tegen C1000. In de categorie verkeersborden overtroefde verrekte hoge drempels (het bord is inmiddels gestolen) geld voor gehele straat en fietsers overrijbaan.

Niet alle winnaars waren zich, begrijpelijk genoeg, van een fout bewust. De waarschuwing voor drempels was als geintje bedoeld. Ook achter de dubbele bodem van uw probleem, ons een zorg, de zegevierende slogan in de afdeling bedrijven, ging opzet schuil.

In de media was meer te oogsten geweest dan Boom dreigt met omvallen, een personificatie waarmee de IJmuider Courant het won van simpele correctiefouten in andere dagbladen. De ooit geselecteerde Trouw-kop Hypotheekpleidooi Gerrit Zalm stuit VVD voor de borst haalde de shortlist niet eens. Buiten de prijzen viel ook een mededeling in de NRC, een citaat trouwens, dat 'het mediterrane dieet zowel bij mannen als bij vrouwen meer kans op zwangerschap geeft'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden