Dikke tevredenheid over vertrek premier Papoea Nieuw-Guinea

PORT MORESBY (Reuter, AFP, AP) - Met het aftreden van premier Chan is gisteren de spanning in Papoea Nieuw-Guinea geweken. Op het nieuws van het vertrek van Chan werd uitbundig gereageerd door de bevolking van de hoofdstad Port Moresby, waar duizenden burgers en een honderdtal soldaten het parlementsgebouw omsingeld hielden.

Sir Julius Chan kondigde gisteren in het parlement zijn aftreden aan. Vanuit de bevolking was daar al dagen om gevraagd. Maar de parlementsleden weigerden dinsdag in meerderheid Chan weg te sturen: een motie van wantrouwen haalde het niet.

Behalve de regeringsleider stappen ook vice-premier Chris Haiveta en minister van defensie Mathias Ijape op. Chan heeft het parlement in Port Moresby gevraagd een interim-regering aan te stellen.

In een emotionele toespraak voor het parlement zei Chan dat hij aftreedt om ruimte te maken voor een onderzoek naar de zaak van de buitenlandse huurlingen. De crisis in Papoe Nieuw-Guinea begon tien dagen geleden toen legerleider Jerry Singirok bezwaar maakte tegen het contract dat Chan had gesloten met het Britse huurlingenbedrijf Sandline International. Chan wilde de huurlingen inzetten om de opstand op het kopereiland Bougainville neer te slaan, die daar acht jaar geleden begon en al duizenden slachtoffers heeft geëist.

Singirok, die meende dat het leger zelf de crisis op het eiland kon afhandelen en weigerde met de Britse en Zuid-Afrikaanse huurlingen samen te werken, werd ontslagen. Het leger bleef echter trouw aan Singirok en onder grote binnenlandse en internationale druk zegde Chan het contract met Sandline op.

De onvrede onder leger en bevolking in Papoea Nieuw-Guinea was daarmee niet weggenomen. Duizenden betogers, onder wie enkele tientallen zwaar bewapende militairen, omsingelden dinsdag het parlementsgebouw in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea. Nadat de motie waarin om Chans aftreden werd gevraagd, was afgestemd in het parlement met 58 tegen 39 stemmen, werd de situatie echt grimmig.

Voor juni stonden verkiezingen in Papoea Nieuw-Guinea op het programma, maar Chan suggereerde in zijn toespraak dat die moeten worden vervroegd, “zodat het volk via de stembus zijn mening kan geven”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden