Dikke laag ijzel veegt de straten van het noorden leeg

reportage | Waar zijn alle kinderen die ijsvrij hebben? 'Thuis voor de tv, of uitslapen', denkt de zevenjarige Noralie.

ELLIS ELLENBROEK

Zo'n dertig paar spikes zijn er al verkocht, zegt het meisje van de ANWB-winkel in Groningen. Terwijl het filiaal deze ochtend flink later is opengegaan. Zonder spikes - rubber tuigjes met spijkertjes - ga je geheid tien keer onderuit.

Een dikke laag ijzel heeft het openbare leven in Groningen, Friesland en Drenthe platgelegd. Scholen, de universiteit en winkels zijn dicht. Een krantenman op een brommer begint uren te laat en slaat ongestrooide straten over. Rijexamens en rechtbankzittingen worden uitgesteld, Drenthe schrapt de nieuwjaarsreceptie, de Commissaris van de koning kan zijn speech niet houden. Want Koning Winter regeert.

Táktákták, doet de schop van Jan-Paul de Bruin. De student geneeskunde maakt korte metten met de ijslaag voor zijn studentenhuis. "Mijn huisgenoten verklaarden me voor gek", zegt hij, "maar ik ben zo opgevoed". Vroeger thuis in Franeker zat er een bejaardenhuis in de straat. "Daar moest ik van mijn vader ook altijd vegen."

Twee meisjes schaatsen over een dun laagje ijs op straat. Jonge ouders trekken hun dochter voort op een nagelnieuwe rode slee en proberen zelf niet te vallen. Maar waar zijn al die andere kinderen die vandaag ijsvrij hebben? Het is zo stil op straat. "Thuis voor de tv, of uitslapen", denkt Noralie (7). Zij staat op het punt met haar moeder aan boord te gaan van een woonboot in het Groningse Verbindingskanaal waar een speelkameraadje woont. Moeder Hanneke Ekkelkamp is ook vrij. De lessen op de vmbo-school in Leek waar ze maatschappijleer geeft, zijn geschrapt.

Bij kinderopvang Het Eiland, tegenover het kanaal, staat een eenzame peuter met de handjes en het neusje tegen het raam. Van de vijfentwintig kinderen zijn er vandaag maar tien gebracht.

Dina Jongedijk is zes kilometer komen lopen naar haar werk bij het VVV-kantoor op de Grote Markt. Zojuist heeft ze twee bezoekers verteld dat het beklimmen van de Martinitoren er niet in zit. "Ze waren niet echt verbaasd." Het Groninger Museum is juist de plek waar men vandaag moet zijn. Bij de razend populaire tentoonstelling rond popster David Bowie staan nu geen wachtrijen.

Het is vreemd om tegen de middag een uitgestorven Centraal Station te zien. In de nacht van maandag op dinsdag hebben de NS lege treinen laten rijden om ijsafzetting op de bovenleidingen te verhinderen, het lijkt niet te hebben geholpen. Bussen zijn er ook niet. Alleen een enkele Arrivatrein rijdt. Zo kon het echtpaar Engelage van Scheemda naar Groningen komen. Meneer liet er vier kiezen trekken en houdt de hand voor de mond. Met zijn vrouw zoekt hij de trein terug. En dan te voet naar huis. Ze hebben spikes bij zich.

undefined

Vanochtend ook gladheid in midden van het land

Gisteren na het middaguur stelde het KNMI de hoogste alarmcode rood, gegeven voor Groningen, Friesland en Drenthe, bij naar oranje. Oranje gold ook voor de Waddeneilanden. Het KNMI voorspelde voor vanochtend ook gladheid in Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht. Medewerkers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen konden uit voorzorg vannacht op hun werk slapen. Het was erg druk op de eerste hulp van onder meer het Medisch Centrum Leeuwarden en het Isala Diaconessenhuis in Meppel. Scholen in het noorden passen ook vandaag hun roosters aan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden