Dikke bomen zijn meestal oud

maar er zijn er ook die in een eeuw tijd een respectabele omvang krijgen. En een boom van een eeuw kun je nog niet echt oud noemen. Deze paardekastanje aan de ronde speelwei bij de Grote Vijver in het Amsterdamse Bos stond ooit bij de boerderij Landlust aan de Noorddijk, die moest wijken voor het gemeentelijke bos, aangelegd in de Rietwijkeroordpolder. Dat was in de jaren veertig. Toen was de kastanje nog geen tien jaar oud. We kunnen zijn leeftijd dus veilig schatten op vijfenzeventig jaar. Een imposante boom inderdaad, mooi ook dat hij gespaard is gebleven als getuige van de vroegere polderhistorie van het Amsterdamse Bos.

Een week geleden zag ik de eerste scholekster in de Bovenkerkerpolder. Meestal hoor ik de eerste scholekster ver van de kust omstreeks eind februari.

Tot nu toe zijn pestvogels gezien in Zeewolde, Utrecht, Zeist, Houten, Den Haag, Huizen, Naarden en Hilversum (gelezen in E-mails van het Utrechts, het Flevolands en het Goois VogelNet).

Troepjes pestvogels tot vijfentwintig stuks deden zich daar te goed aan bessen van Gelderse roos, wilde lijsterbes en liguster.

Voorlichter Koos Dansen van Het Geldersch Landschap liet me weten dat de jeneverbessen zich sinds ongeveer tien jaar weer verjongen, ,,Hier beperkt, daar uitbundig. Op ons door een ingeschaarde kudde Veluwse heideschapen begraasde heide-en stuifzandgebied De Haere tussen Nunspeet en 't Harde komen overal nieuwe jeneverbesstruikjes tevoorschijn.'' Dat mag je goed nieuws noemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden