Dik zijn is op Tonga een teken van grote welvaart

door Nanda Millenaar

Het probleem van overgewicht wordt meestal geassocieerd met welvarende landen, maar relatief gezien wonen de meeste dikke mensen in het Stille Oceaan-gebied.

De International Obesity Taskforce deed onderzoek naar waar ter wereld de zwaarste mensen wonen. Van de tien landen met het meeste overgewicht onder de bevolking, liggen er acht in de Stille Oceaan.

In de republiek Nauru, gelegen tussen de Filippijnen en Nieuw-Guinea, heeft bijna 95 procent van de bevolking overgewicht. 80 procent van de mannen en 78 procent van de vrouwen lijdt zelfs aan obesitas, dat wil zeggen een Body Mass Index (BMI) van meer dan 30 (zie kader). In Tonga groeide het aantal vrouwen met overgewicht van 55 procent in 2001, naar 70 procent in 2006.

Overgewicht veroorzaakt verschillende lichamelijke kwalen, zoals diabetes, nier- en hartaandoeningen. Vooral nierproblemen en diabetes komen veel voor op de kleine eilanden in de Stille Oceaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is dat een groot probleem, omdat de regio afgesloten is van goede gezondheidszorg. Voor sommige behandelingen moeten patiënten naar Nieuw-Zeeland vliegen en er zijn weinig mensen die dat kunnen betalen. „Mensen worden ziek of overlijden aan ziektes die uitstekend te behandelen zijn, maar we kunnen deze mensen niet bereiken. Daar ligt het probleem”, vertelt Neville Rigby, woordvoerder van de International Association for the Study of Obesity.

Grootste boosdoener is de verandering in het dieet van de eilandbewoners. Toeristen hebben nieuw voedsel en nieuwe eetgewoonten meegebracht. „En de bevolking is arm en heeft moeite om aan gezond voedsel te komen”, vertelt Rigby. Geïmporteerd, voorverpakt eten is goedkoper dan gezond en vers eten. Schapenmaag, donuts en corned beef hebben de traditionele producten als vis en taro, een lokaal knolgewas, vervangen. „Daarnaast is het eten van gefabriceerd voedsel gewoon makkelijk”, denkt Rigby.

Ook de culturele achtergrond speelt een rol. Dik of zwaarder zijn is op de eilanden nog een teken van welvaart. „Als je dik bent, betekent dat dat je geld hebt om eten te kopen en niet hard hoeft te werken”, zegt Rigby. Terwijl dit overgewicht volgens zijn organisatie juist veroorzaakt wordt door armoede en een lage economische status. Ook ligt de maatschappelijke druk om af te vallen laag. „In het Westen schamen mensen zich voor hun vet, dat is op die eilanden niet zo.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden