Weblog

Dik boven verwachting

Volgens de voorspelling van 1miljoenzonnepanelen had de teller gisteravond op 600 kWh moeten staan. In werkelijkheid was het al 722, oftewel 20 procent meer.

Als ik op de website '1 miljoen zonnepanelen' mag vertrouwen, ga ik in twaalf maanden meer stroom van mijn dak halen dan ik per jaar thuis verbruik. Ga ik richting een giga-meevaller?

Met dank opnieuw aan de attente webloglezer Floris Mokveld, die me op de site wees, heb ik mijn zonnestroom-opbrengst van de afgelopen weken ook kunnen invoeren op 1miljoenzonnepanelen.nl. Deze Nederlandse concurrent van zonnestroomopbrengst.eu, waarover ik vorige week schreef, heeft een mooi extraatje: de site voorspelt hoeveel kilowattuur jouw installatie in een jaar waarschijnlijk gaat opleveren. En nog mooier: ze tonen in een grafiek hoe je werkelijke opbrengst zich verhoudt tot die voorspelling.

Mijn panelen zouden in een jaar volgens '1miljoen' 2534 kWh moeten kunnen leveren, goed voor omgerekend 583 euro. Volgens de grafiek die bij die jaaropbrengst hoort, had mijn stroommeter gisteravond op 600 kWh moeten staan. Maar in feite stond mijn meter al op 722 kWh. Mijn panelen leveren tot nu toe (in de bijna twee maanden sinds de start op 12 mei) dus 20 procent méér dan wat '1miljoen' voor mij voorziet.
Als de website de zaak niet erg verkeerd inschat, en ik 20 procent beter blijf presteren, gaat mijn teller op 11 mei 2012 dus richting de 3040 kWh. Dat zou meer zijn dan ik in deze twaalf maanden hoop te verbruiken. Mijn officiële stroommeter in de meterkast zou dan dus onder de stand van 12 mei dit jaar (53829 - zie ook De teruglooptruc werkt!) moeten uitkomen. Momenteel is de stand 53492, dat is 337 kWh lager dan op 12 mei. Maar ja, nu leveren de panelen veel op en verbruik je relatief weinig; in de winter zal dat precies omgekeerd zijn.

De vraag is natuurlijk: hoe komt '1 miljoen' aan die geschatte jaaropbrengst van 2534 kWh voor mijn systeem. Oprichter Pieter Reijnders: "We kijken naar hoeveel kiloWattpiek een systeem is en vergelijken dat met de gemiddelde opbrengst van zo'n systeem in Nederland. Daarbij blijven we ook nog eens aan de voorzichtige kant. Iemand die vooraf wil inschatten wat het systeem dat hij wil aanschaffen zou kunnen opbrengen, moet niet met te optimistische cijfers worden misleid. Dat zou alleen maar teleurstellingen veroorzaken."
Dat mijn systeem het veel beter doet dan het landelijk gemiddelde, heeft daarnaast ook alles te maken met mijn woonplaats: Bergen in Noord-Holland. Reijnders: "Aan de kust heb je minder luchtvervuiling. Noord-Holland is bovendien de provincie met de meeste zon en de duinstreek bij Bergen is nog eens extra zonnig. Dus dan moet je wel boven het gemiddelde uitkomen."
En tot slot wees polderjongen in een reactie op mijn vorige blog nog op de statistieken van het KNMI. De kop van Noord-Holland, en Bergen ligt in dat gebied, had in juni pakweg 10 tot 15 procent meer zon dan normaal in die maand. Ik weet niet of je dat zo simpel mag doen, maar als ik van de juni-opbrengst (380 kWh) 15 procent afhaal: 57 kWh, dan zou ik bij een normale juni nu na twee maanden dus op 665 kWh zitten. Dat is nog altijd 65 kWh, oftewel 11 procent, meer dan de verwachting van 1miljoenzonnepanelen. Dan zou mijn 'normale' jaaropbrengst dus op zo'n 2800 kWh moeten uitkomen. En dat terwijl ik bij aanschaf van het systeem hoopte op 'slechts' 2350 per jaar.

Morgen toch eens uitrekenen wat dit allemaal voor mijn rendement kan betekenen. Maar een giga-meevaller lijkt toch echt in het verschiet te liggen.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden