Dijsselboem: hoe langer situatie Cyprus duurt, hoe riskanter

Cyprus moet haast maken met het oplossen van de crisis waarin het zich nu bevindt. Want 'hoe langer het duurt, hoe riskanter het is voor de bankensector'. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vanmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

'Het initiatief ligt nu bij Cyprus, het land moet met een alternatief komen dat aan de voorwaarden voldoet en dus degelijk is', aldus Dijsselbloem. Gisteravond stemde het Cypriotische parlement het Europese voorstel weg, waarin de spaarders op het eiland 5,8 miljard euro zouden bijdragen aan de redding van de banken. De eurozone zou dan 10 miljard euro bijdragen.

Ondanks de chaos is er deze week nog geen nieuwe vergadering voorzien van de Eurogroep, de verzameling van de ministers van Financiën van de eurolanden. Dijsselbloem is voorzitter van deze Eurogroep.

Bemoeienis
De minister zei niet te weten hoe de onderhandelingen tussen Cyprus en Rusland verlopen. In Moskou probeert de Cypriotische minister van Financiën een nieuwe lening los te peuteren bij de Russen. Dijsselboem zei zich er 'niet mee te bemoeien'. Wel zei hij de Russische betrokkenheid op prijs te stellen. 'Er loopt al een lening en we hopen dat deze wordt voortgezet. Dat is ook onderdeel van het reddingspakket.'

Naast de onderhandelingen in Moskou wordt ook in Cyprus koortsachtig naar een oplossing gezocht. President Nicos Anastasiades praat vandaag met de oppositie en internationale instellingen over alternatieven voor het reddingsplan van de eurogroep.

De Nederlandse Tweede Kamer debatteert morgen over het reddingsplan voor Cyprus.

Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel had eenzelfde soort boodschap als Dijsselbloem voor de Cyprioten. Merkel gaf aan dat ze het besluit van het Cypriotische parlement om het dit weekeinde afgesproken plan voor financiële steun te verwerpen, 'betreurt', maar ook accepteert. Volgens haar ligt de bal nu bij de regering van Cyprus, die aan de vertegenwoordigers van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet laten weten op welke manier Cyprus wel denkt te kunnen bijdragen aan de steun voor de financiële sector.

Cyprus staat er echter niet alleen voor, aldus Merkel. 'Cyprus is onze partner in de eurozone. Daarom moeten we samen tot een oplossing zien te komen', stelde ze. 'We blijven onderhandelen en zullen met respect kijken naar de voorstellen die Cyprus doet. Ook Duitsland wil natuurlijk dat er een oplossing komt.'

Die oplossing moet er volgens de bondskanselier vooral voor zorgen dat de bankensector van de eilandstaat duurzaam wordt hervormd. 'De bankensector is nu niet duurzaam en is door zijn eigen opzet in de problemen geraakt. Het is onze taak om voor een permanente oplossing te zorgen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden