Dijsselbloem wil jong en oud ontzien

Een volgend kabinet moet maatregelen nemen om ouderen en jonge gezinnen te steunen, vindt Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp

Het volgende kabinet moet kwetsbare groepen, zoals ouderen en jonge gezinnen, meer te hulp schieten. Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën zegt dat vandaag in een interview met deze krant. Hij rept van een 'generatiepact'.

Dijsselbloem pleit er onder meer voor dat kersverse vaders en moeders de verlofdagen onderling kunnen verdelen. "Waarom is ouderschapsverlof niet overdraagbaar?", vraagt de minister zich af. Hij vindt ook dat jonge gezinnen meer ruimte moeten krijgen bij het aflossen van hun hypotheek. In dertig jaar afbetalen zou wat de minister van financiën betreft geen verplichting meer moeten zijn.

De PvdA'er wil niet tornen aan de stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd. Wel vindt Dijsselbloem de overgang van 'actief naar inactief' voor veel werkenden te abrupt. "Mensen die het echt niet tot hun 67ste of 68ste kunnen volhouden, zouden eerder moeten kunnen stoppen, mogelijk met minder AOW."

De minister hoopt dat deze onderwerpen 'in het nieuwe regeerakkoord bij elkaar komen'. Daarin zou ook moeten worden geregeld dat laaggeschoolde werknemers interessant blijven voor werkgevers. Dijsselbloem vindt dat de lasten op arbeid verder omlaag moeten. Dat vraagt om een grondige belastinghervorming, waar het tweede kabinet-Rutte niet in is geslaagd.

Kieslijst
Volgens Dijsselbloem is het, nu de economische malaise voorbij is, weer tijd voor loonsverhoging. "De burger en het midden- en kleinbedrijf hebben erg geleden onder de crisis, maar veel grotere bedrijven staan er buitengewoon goed voor. Zij hebben flink kunnen sparen. Scholing, demotie of vloeiender overgangen van werk naar pensioen hoeven geen geld te kosten. Er is ruimte voor loonsverhogingen en wat mij betreft komen die er ook."

Dijsselbloem zal zich in de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart 2017 mengen in de campagne. Hij heeft de partij laten weten dat hij graag op de kieslijst van de PvdA wil. Dijsselbloem maakt er geen geheim van te willen aanblijven als minister van financiën, maar hij is bereid plaats te nemen in de Tweede Kamer. Dat veel van zijn voorstellen onderdeel gaan uitmaken van het partijprogramma van de PvdA ligt voor de hand, maar daar wordt op dit moment nog aan gewerkt.

Omdat het huidige kabinet geen meerderheid in de senaat heeft, moest deze minister van financiën de afgelopen jaren als geen ander met oppositiepartijen onderhande komlen. Opvallend genoeg zegt Dijsselbloem dat hij helemaal geen moeite heeft met deze situatie. "Voor mij hoeft een meerderheid in de Eerste Kamer geen overweging te zijn bij de formatie. Over twee jaar zijn er weer verkiezingen voor die Kamer. Dan verandert wellicht de meerderheid. Wat doe je dan? Het kabinet naar huis sturen? Ik heb de afgelopen jaren eindeloos met de oppositie onderhandeld over van alles. Is het daar slechter van geworden? Ik geloof het niet."

Lees vandaag in de Verdieping een groot interview met Jeroen Dijsselbloem: 'Dromen mag weer'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden