Commentaar

Dijsselbloem weet het Kamerlidmaatschap niet op waarde te schatten

Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) op het Binnenhof. Beeld ANP
Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) op het Binnenhof.Beeld ANP

Twee prominente politici besloten voorkeur te geven aan hun rol van volksvertegenwoordiger, terwijl een derde de balans naar de andere kant liet doorslaan: Jeroen Dijsselbloem kwam tot de slotsom, dat hem ‘de vuurkracht’ ontbreekt om als PvdA-Kamerlid oppositie te voeren tegen het binnenkort aantredende derde kabinet-Rutte.

Sybrand van Haersma Buma en Alexander Pechtold deden het beter. Zij verkiezen het lidmaatschap van de Kamer boven een ministerschap. Aan die beslissing zullen wellicht strategische redenen ten grondslag liggen.

Die argumentatie kan echter twee kanten opgaan. Het ene kamp stelt dat de twee door niet lid te worden van het kabinet (en daarmee te voldoen aan het verzoek van Rutte aan alle andere leiders van de coalitiepartijen) de aftocht van hun partijen uit de coalitie alvast hebben afgedekt. De andere redenering is 180 graden andersom: door in de Kamer te blijven kunnen Buma en Pechtold hun fracties bij de les van het regeerakkoord houden.

Het zijn beide speculaties waarvoor geen of bijzonder weinig aanwijzingen zijn.

Daarom is het beter bij de feiten te blijven. Die leiden maar tot één conclusie: voor Buma en voor Pechtold is het Kamerlidmaatschap niet inferieur aan het ministerschap. Sterker, door de beslissing van de twee neemt het gewicht van de Kamer alleen maar toe. Nu de coalitie zo’n krappe meerderheid heeft, zou dat gewicht weleens de doorslag kunnen gaan geven als het gaat om een succesvol beleid.

Ambitie

Dijsselbloem kan daar nog iets van leren. Natuurlijk, de aftredende minister van financiën heeft een zeer lange staat van dienst in de landelijke politiek. Bovendien zullen de afgelopen vijf jaar hem in de dubbelrol van minister van financiën en voorzitter van de Eurogroep niet in de koude kleren zijn gaan zitten.

Het moment waarop Dijsselbloem, met een groot aantal voorkeursstemmen gekozen, zijn besluit wereldkundig maakte, doet echter vermoeden dat vergaande vermoeidheid niet de reden is. Voor de verkiezingen toonde Dijsselbloem zich beledigd door de vijfde plaats die hem op de kandidatenlijst van de PvdA was toebedeeld. Hij moest en zou op plek drie komen. Dat verraadt toch op zijn minst ambitie.

Bovendien stelde hij in mei nog in een interview dat, na het redden van het land, nu het redden van de PvdA zijn prioriteit zou worden. Ook die uitspraak getuigt van een voldoende voorraad energie.

Dijsselbloem kondigt zijn vertrek aan op het moment dat zijn ministerschap ten einde loopt. Dat maakt de conclusie vrijwel onontkoombaar dat hij, anders dan Buma en Pechtold, het Kamerlidmaatschap helaas niet op de juiste waarde weet te schatten.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook:
- Dijsselbloem past ervoor de PvdA te redden
- Pechtold, Segers en Buma zien af van ministerspost in Rutte III
-
Dijsselbloems aanblijven in de Kamer was vreemd geweest

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden