Dijsselbloem verliest steun geestverwanten

Uitspraken over drank en vrouwen breken Dijssel-bloem op. EU-kopstukken laten de voorzitter van de eurogroep vallen.

Nooit eerder is er zo driftig aan de stoelpoten van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezaagd als gisteren. Aanleiding is zijn 'drank en vrouwen'-uitspraak in een Duitse krant, die vooral door Spanje als denigrerend is opgevat.


De gevoeligste tik deelde echter de Italiaan Gianni Pittella uit, leider van de sociaal-democratische groepering in het Europees Parlement. Hij noemde de uitspraak 'schandelijk en schokkend'. Het is zeer uitzonderlijk dat een EU-partijleider zo openlijk een geestverwant in een hoge positie onderuitschoffelt.


In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung had Dijsselbloem maandag in een passage over de noord-zuid-solidariteit in de eurozone gezegd: 'Wie daar aanspraak op maakt, heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen'.


"Ik vraag me werkelijk af of een persoon met deze overtuigingen nog steeds geschikt is om voorzitter van de eurogroep te zijn", aldus Pittella. "Dijsselbloem is te ver gegaan door discriminerende argumenten te gebruiken tegen landen in zuidelijk Europa. Er is geen excuus of reden voor zulke taal, zeker niet voor iemand die progressief zou moeten zijn."


In de middag had de demissionaire PvdA-minister al de volle laag gekregen in het Europees Parlement. Spaanse volksvertegenwoordigers noemden de woorden 'vulgair', 'beledigend', 'macho' en eisten excuses. "Zeker niet", reageerde Dijsselbloem fel. Hij bleef bij zijn uitspraak. "U hoeft die niet voor te lezen, want ik weet wat die was, hij kwam uit deze mond."


Volgens Dijsselbloem was zijn 'drank en vrouwen'-vergelijking helemaal niet gericht tegen een of meerdere specifieke landen, maar was het een algemene opmerking over het begrip solidariteit, voor zowel individuen als landen. "Die geldt voor ons allemaal, dus wees niet beledigd. Nederland heeft zich ook wel eens niet gehouden aan afspraken."


Onder anderen Europarlementariër Ernest Urtasun was zo verontwaardigd over de herhaaldelijke weigering van Dijsselbloem om zijn verontschuldigingen aan te bieden, dat hij via Twitter zijn onmiddellijke vertrek als eurogroepvoorzitter eiste.


Dijsselbloem reageerde mogelijk zo gepikeerd op de Spaanse aanvallen omdat het ministerie van economische zaken in Madrid maandag via een e-mail subtiel de aandacht van de Spaanse pers had gevestigd op zijn uitspraak. Minister De Guindos aast al jaren op het voorzitterschap van de eurogroep. "Het viel me op dat dit vooral is verspreid door de Spaanse pers", merkte Dijsselbloem op.

doelwit bombrief

Dijsselbloem is doelwit geweest van een bombrief uit Griekenland. Die is met zeven andere maandag onderschept in Athene. Andere geadresseerden zouden Eurocommissaris Moscovici en de Duitse directeur Regling van het noodfonds ESM zijn. Vorige week bereikten twee Griekse bombrieven bijna hun bestemming. Eén gericht aan Dijsselbloems Duitse ambtgenoot Schäuble, de andere aan het Parijse IMF-kantoor, waar daadwerkelijk een kleine explosie plaatsvond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden