Update

Dijsselbloem verkent steun bij fractievoorzitters voor nieuwe bezuinigingen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eind januari na afloop van het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

De eerste gesprekken van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met fractievoorzitters van de oppositie over de begroting van 2014 zijn achter de rug. Hij sprak woensdagmorgen met de leiders van 50PLUS, de ChristenUnie en de SGP. Het kabinet wil in 2014 voldoen aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent. Daarvoor zijn nieuwe bezuinigingen nodig en is steun van de oppositie onontbeerlijk.

De gesprekken verliepen constructief, aldus de minister. Hij wil de fractievoorzitters op de hoogte stellen van de procedure na de bekendmaking van de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) donderdag over het begrotingstekort en de economische groei. Het gaat erom hoe kabinet en Tweede Kamer ervoor kunnen zorgen dat Nederland eind april een begroting op hoofdlijnen indient bij de Europese Commissie.

Coalitiepartijen VVD en PvdA houden voor 2014 rekening met de noodzaak om nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen om het begrotingstekort op of onder de 3 procent te brengen. Deze besparing komt dan bovenop de 16 miljard euro die dit kabinet bij het aantreden al overeenkwam.

Een woordvoerder van de minister benadrukte dat het niet om een onderhandelingsrondje gaat zoals toenmalig minister Jan Kees de Jager van Financiën vorig voorjaar maakte. Die ging langs de Kamer na de val van het eerste kabinet-Rutte om alsnog de begroting voor 2013 op tijd in Brussel te krijgen. Toen werden met de fractievoorzitters wel specifieke afspraken over bezuinigingen gemaakt.

Nieuwe cijfers
Aanleiding voor Dijsselbloems initiatief is de publicatie door het Centraal Planbureau donderdag van nieuwe cijfers over de Nederlandse economie en over het begrotingstekort. Dinsdag werd duidelijk dat het kabinet niet wil snijden in de lopende begroting van dit jaar. Maar voor volgend jaar wordt er rekening mee gehouden dat er rond de 4 miljard euro moet worden bezuinigd om zo toch het tekort onder de EU-norm van 3 procent te krijgen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een nullijn in de zorg en elders in de semi-publieke sector en aan het verhogen van de belastingen.

VVD en PvdA willen voorkomen in een zelfde situatie terecht te komen waarin het kabinet-Rutte I zich vorig jaar bevond. In maart en april trokken VVD, CDA en gedoogpartner PVV zich zeven weken terug in het Catshuis om te onderhandelen over een pakket van 12 miljard aan nieuwe bezuinigingen. Uiteindelijk trok de PVV de stekker uit het overleg en zag minister De Jager van Financiën zich gedwongen in allerijl steun te zoeken bij de oppositie. Een alternatieve begroting werd alsnog opgesteld met steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden