Dijsselbloem: Varoufakis 'zuigt uit zijn duim'

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis, vertrok afgelopen woensdag bij het ministerie op zijn motor. Beeld AP
De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis, vertrok afgelopen woensdag bij het ministerie op zijn motor.Beeld AP

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft zijn Griekse collega van financiën Yanis Varoufakis een stevige veeg uit de pan gegeven. Varoufakis zei vanochtend dat een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden dichtbij is, maar volgens Dijsselbloem kraamt hij onzin uit.

"Dat is volstrekt uit zijn duim gezogen. Er zijn geen nieuwe voorstellen naar Athene gegaan", aldus Dijsselbloem, na de ministerraad. "En we zijn niet dichtbij een oplossing", voegde hij eraan toe. Er wordt pas weer met de Griekse regering gesproken na het referendum van zondag.

Varoufakis zei eerder op de dag tegen het Ierse radiostation RTE Radio dat een oplossing dichtbij was en dat die ongeacht de uitslag van het referendum kan worden bereikt. "Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is", verklaarde hij.

Banken weer open?
De Griekse minister beweerde eerder deze week ook dat de banken in Griekenland volgende week dinsdag weer open zullen gaan. Ook hier is volstrekt onduidelijk waar hij dit op baseert. De Griekse banken hebben te maken met een groot gebrek aan contant geld en een gestage stroom van mensen bij de geldautomaten, die nog maar 60 euro per dag mogen uitkeren aan rekeninghouders. Nu de Europese Centrale Bank niet extra wil bijspringen lijkt deze bewering van Varoufakis een slag in de lucht.

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het Zuid-Europese land stemt zondag over het hulppakket van de geldschieters dat vorige weekend op tafel lag en toen nog niet was afgerond. Die voorstellen hebben inmiddels hun geldigheid verloren, maar toch wil premier Alexis Tsipras er een referendum over. Daarbij heeft hij zijn volk een negatief stemadvies gegeven. Volgens een peiling houden de voor- en tegenstanders elkaar ongeveer in evenwicht.

Dijsselbloem zei donderdag in de Tweede Kamer dat bij een 'nee' het maar zeer de vraag is of Griekenland in de eurozone kan blijven. De Griekse regering heeft "een route gekozen die buitengewoon riskant" is, verklaarde Dijsselbloem vrijdag. De toekomst van het land zal "buitengewoon zwaar" zijn.

Demagogische trekjes
De voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz is ook klaar met de Griekse regering, en met name met premier Tsipras. In een interview met de Duitse krant Handelsblatt noemde hij Tsipras onberekenbaar, en zei dat de Griekse premier demagogische trekjes vertoond en zijn eigen bevolking manipuleert.

Volgens Schulz probeert Tsipras bovendien de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen met de schuldeisers, volledig af te schuiven op de tegenpartij. "Op dit moment is er eigenlijk geen basis meer voor gesprekken", meent de Duitser.

Schulz roept de Grieken dan ook op om zondag in een referendum voor verdere hervormingen te stemmen, zodat Griekenland financiële hulp van de eurozone kan blijven ontvangen. "Daarmee zou het volk de regering de rode kaart tonen", aldus de sociaal-democraat.

Tsipras zelf zei vandaag dat het referendum neerkomt op een keuze tussen of chantage door de eurolanden die met ultimatums komen die geen oplossing vormen, of voor rust voor de toekomst van Griekenland. Hij zei dat tijdens een verklaring op de Griekse televisie. Hij benadrukte dat niet wordt gestemd over het al dan niet uit de euro stappen van Griekenland.

Volgens Tsipras rechtvaardigt een analyse van het Internationale Monetaire Fonds, een van de geldschieters van Griekenland, de beslissing van zijn regering om een steunpakket van de schuldeisers te weigeren als dat niet gepaard gaat met schuldenverlichting. Volgens het rapport is de Griekse schuld onthoudbaar, zo zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden