Dijsselbloem: Ook zonder VVD zou ik bezuinigen

Op uitnodiging van de Amsterdamse afdeling van de PvdA beantwoordt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financien en voorzitter van de Eurogroep, in het CREA-theater vragen van het publiek. Beeld anp

Ook zonder coalitiepartner VVD is de PvdA voorstander van het bezuinigen van zes miljard euro, zei minister Jeroen Dijsselbloem gisteravond op een discussieavond van de plaatselijke afdeling van zijn partij in Amsterdam. "Vorige week had ik het daarover met Lodewijk Asscher. Als wij alleen in het kabinet zouden zitten, zouden wij ook de begroting op orde brengen."

Pleidooi voor Europa
De minister van financiën kreeg het verwijt dat bezuinigen de economie meer schaadt dan helpt. "Het IMF en 99 procent van de economen zeggen dat. Waarom bent u zo eigenwijs?"

Dijsselbloem: "De bezuiniging van zes miljard zal een stukje van de economische groei van volgend jaar weghalen. Maar wij zijn de verkiezingen ingegaan met een pleidooi voor Europa. Wij kunnen niet tegen de Portugezen en Grieken zeggen dat zij hun schuldenberg moeten verminderen en als Nederland ons niet meer aan de afspraken houden." Hij wees erop dat de overheid niet krimpt; oplopende uitgaven, onder meer voor een groeiend aantal uitkeringen en voor de zorg, worden slechts gecompenseerd.

Bulk van geld zal niet van kabinet komen
Vanaf vandaag tot en met eind volgende week vergadert het kabinet op dinsdag, woensdag en donderdag over de begroting voor volgend jaar. Het kabinet was het al voor het zomerreces vrijwel eens over de invulling van zes miljard euro aan extra bezuinigingen.

Stimulering van de economie is van het kabinet nauwelijks te verwachten, zei Dijsselbloem tegen een kritische zaal die vroeg om investeringen. "Die miljarden zijn er gewoon niet voor infrastructuur of het onderwijs. De bulk van het geld zal niet van het kabinet komen."

Oppositie ligt altijd dwarst
Hij wil dat de particuliere sector, zoals pensioenfondsen, makkelijker investeert, onder meer in energie. Ook burgers moeten volgens hem weer meer geld uitgeven. "Wij hebben het niet", riep de zaal hem daarop toe. Er zijn partijen die het wel hebben, antwoordde de minister. "Te veel vermogens staan buiten de economie."

De minister van financiën rekent erop dat uiteindelijk ook de Eerste Kamer voor de begroting voor volgend jaar gaat stemmen, ook al hebben coalitiepartijen VVD en PvdA daar geen meerderheid. Er komt een begroting en daar kan iedereen in de Tweede en Eerste Kamer iets van zeggen, aldus Dijsselbloem.

"Er valt over te praten met andere partijen. Tot en met het najaar zullen wij met elkaar in gesprek zijn. Er is een sfeer alsof de oppositie altijd tegen is. Daar geloof ik niet in."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden