Dijsselbloem ontstemd over megabonus Robeco

Minister van Financien Jeroen DijsselbloemBeeld ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is ontstemd over de megabonus van 33 miljoen euro die 53 bestuurders en andere topmensen van Rabobankdochter Robeco meekregen bij de verkoop van Robeco aan het Japanse Orix. Dat De Nederlandsche Bank (DNB) de bonussen goedkeurde, noemt hij onverstandig en in strijd met de eigen regels. Hij gaat DNB om opheldering vragen.

Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z in reactie op berichtgeving van RTL over de bonussen. 'Dit is zo'n groot bedrag en daarvoor toestemming verlenen is in strijd met de eigen regels, onverstandig en gaat in tegen de tijdgeest', zei Dijsselbloem.

Eerder dinsdag eiste de PvdA al opheldering over het bericht. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil weten hoe het kan dat toezichthouder De Nederlandsche Bank de bonussen heeft goedgekeurd hoewel die indruisen tegen de regels rond het beloningsbeleid.

Ook CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt de bonus 'niet uit te leggen'. 'De financiële sector lijkt er echt alles aan te doen om te voorkomen dat het vertrouwen van de burgers terugkeert', sneert Van Hijum.

Dijsselbloem wist niet van de bonussen; hij werd er dinsdag door verrast. Het besluit erover is genomen in de tijd dat zijn voorganger Jan Kees de Jager nog minister was. Dijsselbloem weet niet of DNB het aan De Jager heeft gemeld. 'Als het mij was voorgelegd, had ik gezegd: dit lijkt me onverstandig, dit moeten we niet doen. In het licht van de huidige financiële en economische crisis is dit niet uit te leggen.'

Voor Dijsselbloem zijn de Robeco-bonussen aanleiding om tempo te maken met wetgeving die de bonussen in de financiële sector maximeert op 20 procent van het vaste salaris. Die wet moet ook gaan gelden voor alle Nederlandse banken, dus ook die geen staatssteun hebben ontvangen.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden