Dijsselbloem: 'Nederland was voorbereid op terugkeer naar gulden'

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien staat de pers te woord na afloop van het vragenuur in Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien staat de pers te woord na afloop van het vragenuur in Tweede Kamer.Beeld anp

Het kabinet heeft zich op het hoogtepunt van de eurocrisis voorbereid op een terugkeer naar de gulden. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vandaag tegen RTLZ.

Volgens Dijsselbloem hoeft daar nu niet meer geheimzinnig over gedaan te worden, maar was het niet mogelijk om het destijds toe te geven. Volgens hem was het zeer terecht en verstandig om er toen niet openlijk over te praten.

Als je het voorbereiden op rampscenario's zou laten blijken op het hoogtepunt van de crisis, dan zou dat leiden tot paniek op de financiële markten en het massaal weglopen van beleggers. 'Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig.'

Toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde nooit spreken over een terugkeer naar de gulden en heeft nooit expliciet toegeven dat Nederland voorbereid was op het einde van de euro. Wel zei hij in juni 2012 op vragen over noodscenario's: 'U kunt er altijd van uitgaan dat iedere minister van Financiën zich voorbereidt op alle mogelijke en ook ondenkbare scenario's.'

Florijn

Het tv-programma Argos Medialogica meldt vandaag dat het scenario voor een terugkeer naar de gulden 'Florijn' heette. Een team van ambtenaren sprak er elke vrijdagmiddag over. 'Maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen', aldus De Jager in Argos. Volgens hem waren Nederland en Duitsland twee van de weinige landen die dergelijke scenario's opstelden, ook in overleg met elkaar.

Dijsselbloem wilde vandaag over Duitsland niets zeggen. Hij zei wel dat regeringsleiders van de landen in de eurozone toen tegen elkaar zeiden niet te zullen toestaan dat de eurozone uit elkaar zou vallen. In diezelfde tijd zei ECB-president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank alles zou doen wat nodig was om de euro te redden.

'Dat politieke en monetaire spoor hebben ons uit de diepe crisis getrokken.' Dijsselbloem zei verder dat hij zich nu het meest zorgen maakt over de concurrentiekracht van Europa. Die moet omhoog en dat kan als de eurolanden de juiste hervormingen doorvoeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden