Dijsselbloem lijkt niet te stoppen

Zorgen over topfunctie eurogroep

GIJS MOES | BRUSSEL

Het voorzitterschap van de eurogroep kan minister Dijsselbloem (financiën) bijna niet meer ontgaan. Maar als Nederland deze belangrijke positie in de wacht sleept, naar verwachting op 21 januari, kunnen de nationale belangen dan nog wel verdedigd worden?

SP en PVV in de Tweede Kamer vrezen van niet. De voorzitter zou zich altijd moeten richten op een compromis en dus niet kunnen opkomen voor het belang van zijn eigen land. Zij vinden daarom dat Dijsselbloem (financiën) deze prestigieuze positie aan zich voorbij moet laten gaan.

Volgens Kamerlid Van Bommel (SP) wordt het voor de minister 'een stuk lastiger om zijn poot stijf te houden' als hij voorzitter is. Ook de jonge socialisten, de jongerenorganisatie van de PvdA, keerde zich gisteren tegen de kandidatuur van Dijsselbloem. Zij vrezen dat hij als voorzitter geen weerwerk kan bieden tegen het 'bezuinigingsfetisjisme' in Europa. Eerder stelde ook regeringspartij VVD kritische vragen.

Ingewijden in Brussel menen dat het probleem wordt overdreven. Als Dijsselbloem straks voorzitter is, kan een andere bewindspersoon de Nederlandse belangen in de eurogroep vertegenwoordigen. Staatssecretaris Weekers lijkt daarvoor de meest aangewezen persoon.

De nationale stoel blijft in de vergaderingen altijd bezet om te voorkomen dat een land alleen door de voorzitter vertegenwoordigd is, die het algemeen belang in de gaten moet houden. Nu schuift ook de Luxemburgse minister van financiën Frieden bij de vergaderingen aan, terwijl zijn landgenoot Juncker voorzitter is van de eurogroep.

Het lijkt inmiddels ook te laat om Dijsselbloem nog te stoppen. Zijn campagne is in volle gang, met bezoeken aan Europese collega's. Gisteren was de PvdA-minister in Parijs op bezoek bij zijn collega Moscovici. Die wordt gezien als een van de weinigen die kritisch zijn over de Nederlandse kandidaat. Dijsselbloems woordvoerder sprak na afloop van 'een prima gesprek', waarin ook de opvolging van Juncker aan de orde was gekomen.

De eurogroep is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Van een vrijblijvend overlegorgaan in de marge van het Europese circuit, is de groep een centraal punt van beslissingen over de toekomst van de eurozone geworden. Sinds het uitbreken van de schuldencrisis worden de vergaderingen door de markten en alle internationale media nauwlettend gevolgd.

De zeventien ministers van financiën van de eurolanden vergaderen maandelijks, in Brussel of Luxemburg. In de afgelopen jaren hebben ze belangrijke besluiten genomen over noodfondsen voor zwakke eurolanden en over de steunprogramma's voor Griekenland, Ierland en Portugal.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden