Dijsselbloem: kosten asielopvang gaan richting miljard euro

Jeroen Dijsselbloem. Beeld reuters
Jeroen Dijsselbloem.Beeld reuters

Hij heeft het niet helemaal precies nagerekend, maar minister van economische zaken Jeroen Dijsselbloem zegt dat het 'absoluut zo is' dat de kosten voor de opvang van asielzoekers naar de miljard euro gaan. "Dit is de realiteit waarmee we worden geconfonteerd", zei hij op nieuwsradio BNR.

redactie

De minister werd gevraagd naar cijfers die vanmorgen in NRC Next stonden, waarbij werd gemeld dat de opvang voor één asielzoeker jaarlijks 25.000 euro kost. Vermenigvuldigd met het aantal asielaanvragen, komen de kosten rond de miljard te liggen.

Volgens de minister hoeft het kabinet er niet te bezuinigen, ook al is het benodigde budget veel hoger dan oorspronkelijk werd gedacht.

Dijsselbloem hoopt wel dat het bedrag snel omlaag kan gaan. "Het zijn heel grote bedragen. En het is natuurlijk... ik wil niet zeggen 'zonde geld', want je moet het besteden. Je kunt mensen niet op straat laten slapen, dat is het laatste wat ik zou willen. Maar ik zou het liever aan andere dingen besteden."

Vijftigduizend aanvragen
Nederland verwacht dat het aantal asielaanvragen dit jaar stijgt naar vijftig- tot zestigduizend. Dat schreef staatssecretaris Klaas Dijkhoff van veiligheid en justitie dinsdag aan de Tweede Kamer. Tot en met september lag dat aantal op bijna veertigduizend.

De opvang van asielzoekers moet overigens een stuk soberder, zo kwam het kabinet dinsdag overeen. De coalitie wil vluchtelingen geen voorrang meer geven op de sociale huurmarkt, hen woningen laten delen en huur en zorgkosten inhouden op de bijstandsuitkering. Het woord 'sober' is nu het smeermiddel van het kabinet, schreven politiek redacteuren Nicole Besselink en Jelle Brandsma gisteren.

De vraag is echter of sobere huisvesting wel mag. Die vraag stelden deskundigen gisteren in Trouw. Conclusie: mogelijk glipt Nederland door de mazen van het internationale recht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden