Dijsselbloem: 'Ik ben verantwoordelijk voor belasten kleine spaarders'

Jeroen Dijsselbloem vandaag in het Europees Parlement Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem vandaag in het Europees ParlementBeeld anp

'Ik ga niet naar anderen wijzen. Als voorzitter ben ik verantwoordelijk voor het voorstel om kleine Cypriotische spaarders te belasten.' Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verdedigde vandaag in het Europees Parlement het voorstel van de Eurogroep om kleine en grote Cypriotische spaarders te belasten. Hij gaf toe dat hij beter had moeten communiceren over het verschil tussen de spaardersgarantie en een eenmalige vermogensbelasting.

Joost de Vries

De PvdA'er nam tegenover het Europees Parlement volledige verantwoordelijkheid voor de beslissingen van de Eurogroep. Hij herhaalde dat met een hogere lening aan Cyprus (hoger dan de 10 miljard aan noodhulp die de eurolanden uittrekken) de staatsschuld van het eiland onhoudbaar zou worden. Het belasten van spaarders is onvermijdelijk, zei hij. De keuze om zowel spaartegoeden boven de 100.000 euro als kleinere spaartegoeden te belasten was volgens Dijsselbloem een compromis tussen de wensen van de verschillende lidstaten.

Eerlijke balans
Dijsselbloem: 'Persoonlijk had ik liever een nog eerlijker verdeling gezien. We hebben gekeken naar een verdeling waarin grote spaarders meer belast zouden worden, maar dit was de uitkomst van het debat. Als voorzitter moet je zoeken naar een compromis, daarom heb ik het voorstel om kleine spaarders te belasten niet tegengehouden.' Hij benadrukte dat hij als voorzitter de verantwoordelijkheid draagt en daarom niet naar individuele lidstaten wil wijzen, wel zei hij dat Cyprus in het debat van afgelopen weekend zocht naar een 'eerlijke balans' tussen grote en kleine spaarders.

Europarlementariërs van verschillende pluimage wilden van Dijsselbloem weten hoe hij het had kunnen laten gebeuren dat gegarandeerde spaartegoeden van kleine spaarders worden aangetast. Alle eurolanden garanderen via een nationaal depositogarantiestelsel de private spaartegoeden tot 100.000 euro. Het voorstel van de Eurogroep om de kleine Cypriotische spaarders te belasten, lijkt deze garantieregeling te ondermijnen. Daarvan is echter geen sprake, zei Dijsselbloem. Wel bekende hij dat hij beter had moeten communiceren over het verschil tussen een spaardersgarantie en een eenmalige spaardersbelasting.

Hij gaf daarmee toe mede verantwoordelijk te zijn voor de onrust onder Europese spaarders. Die onrust duurt nog voort, ook onder de Europarlementariërs. Een Duits parlementslid verweet Dijsselbloem dat zijn onderscheid slechts semantisch is, een woordenspel. Hoe je het wendt of keert, in het voorstel van de Eurogroep moeten spaarders met vermogens kleiner dan 100.000 euro betalen en daarmee is het depositogarantiestelsel aangetast, betoogde de Duitser. Dijsselbloem bleef erbij dat de spaardersheffing in het geval van Cyprus onvermijdelijk is, maar dat de spaardersgarantie in de eurolanden 'volledig gegarandeerd en onaangeraakt is'.

Vertrouwen
Het verlies aan vertrouwen is niet zo groot als geschetst wordt, zei Dijsselbloem. 'Het debat was heftiger dan de reactie van spaarders en financiële markten.' Hij herhaalde dat de Eurogroep vanaf het begin beter had moeten communiceren over de betekenis van de spaardersheffing. 'Maar ik zou niet spreken van een groot verlies aan vertrouwen.'

De Eurogroep wacht momenteel op een alternatief voorstel van de Cypriotische autoriteiten. Na crisisberaad op maandag besloten de minister van Financiën van de eurozone dat Cyprus mag schuiven met de percentages in het voorstel van de spaardersheffing. Oorspronkelijk zouden spaarders met een tegoed onder de 100.000 euro 6,75 procent moeten afdragen, boven een ton zouden spaarders 9,9 procent moeten betalen. Het staat Cyprus nu vrij een nieuw voorstel te doen, voorwaarde daarbij is wel dat een heffing, in wat voor vorm dan ook, een bedrag van 5,8 miljard euro moet opleveren. Dijsselbloem zei te hopen op een eerlijker verdeling waarin grote vermogens meer gaan bijdragen en kleine vermogens minder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden