Dijsselbloem: Europa lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom

Minister Jeroen Dijsselbloem komt aan op het Binnenhof. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem komt aan op het Binnenhof.Beeld anp

De Europese Unie lijdt aan een 'posttraumatisch stresssyndroom' waarbij elke kleine tegenvaller meteen als voorbode wordt gezien van een nieuwe grote crisis. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van financiën gisteren in Brussel.

Hij hield daar in zijn hoedanigheid van eurogroepvoorzitter een tafelrede tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Bruegel, een Europese denktank over vooral economische zaken."Neem de grote koersschommelingen op de aandelenmarkten begin dit jaar, of hoe de markten zich gedroegen in de aanloop naar het Brexit-referendum", noemde Dijsselbloem als voorbeelden. "Zelfs het kleinste zuchtje tegenwind wordt meteen neergezet als het begin van de volgende crisis."

Volgens hem is de oorzaak van alle paniek die om het minste of geringste uitbreekt 'het trauma van 2008-2010', toen de EU in een diepe economische crisis belandde. Inmiddels is die economie opgekrabbeld: de groei in de eurozone was in het tweede kwartaal gelijk aan de Amerikaanse; de werkloosheid en de begrotingstekorten dalen. "Alles bij elkaar zijn er veel positieve ontwikkelingen te melden", zei de PvdA-minister van financiën. "Maar als je de kranten leest, zou je anders denken."

Vertrouwenscrisis
Niettemin zei Dijsselbloem de vertrouwenscrisis waarin de EU dezer dagen verkeert, niet te willen bagatelliseren. "De vluchtelingencrisis en de terreurdreiging, die bovenop de financiële crisis kwamen, hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat we niet in staat zijn de burgers de welvaart en de veiligheid te garanderen die ze terecht van ons vragen. Ze voelen dat de EU niet de oplossing is geweest voor hun problemen."

Ook de harde hervormingen en bezuinigingen die in sommige crisislanden zijn afgedwongen (Dijsselbloem noemde Griekenland niet bij naam) hebben volgens hem een voedingsbodem gecreëerd voor populisme, het eigenlijke thema van zijn lezing in Brussel. Volgens Dijsselbloem kan het populisme alleen worden bestreden door EU-burgers meer eerlijkheid en gelijkheid te bieden: 'tussen generaties, tussen 'insiders' en 'outsiders' en tussen de winnaars en verliezers van de globalisering'.

Luchtkastelen
In deze tijden van euroscepsis waarschuwde Dijsselbloem de EU, niet voor het eerst, voor 'nog meer sprongen in het duister zoals we die in het verleden hebben gemaakt', een impliciete verwijzing naar onder meer de lancering van de euro. "Er zijn veel risico's genomen waarbij de hele constructie is verzwakt."

Daarom moet de EU voorlopig even niet gaan bouwen aan nieuwe luchtkastelen, zo suggereerde hij. "De slechtste reactie op echte problemen is simpelweg het oude antwoord herhalen van meer en dieper integreren. Leg uit wat Europa is en wat het niet is. Versterk wat we hebben en voltooi dat. Bescherm onze buitengrenzen om migratie en integratie in goede banen te leiden. Hervorm onze welvaartsstaat, zodat die ten goede komt aan alle generaties."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden