Dijsselbloem: 'Er is geen plan B voor Griekenland'

Er is geen plan B voor Griekenland, zegt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (rechts) stellig. Maar het feit dat daar toch aan gedacht moet worden, baart hem en zijn collega-ministers zorgen. Beeld epa
Er is geen plan B voor Griekenland, zegt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (rechts) stellig. Maar het feit dat daar toch aan gedacht moet worden, baart hem en zijn collega-ministers zorgen.Beeld epa

Het 'B-woord' is gevallen in de Griekse tragedie. Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep, zei het: "Er is géén plan B voor Griekenland". Maar het feit dat de woorden 'plan B' zijn gebezigd, zorgt al voor onrust. Dijsselbloem wilde uitstralen dat er een oplossing komt voor Griekenland, dat is ook zijn rol. Maar het plan B dat niet bestaat, ontstaat daardoor wel.

Het zou de minister van financiën van Slovenië zijn geweest die in de vergadering van de eurogroep in het Letse Riga van afgelopen vrijdag zou hebben gevraagd: "Wat gebeurt er als er geen akkoord met de Grieken komt?" Vrij vertaald: is er wel een plan B?

Nee, zegt Dijsselbloem. Maar zijn Duitse collega van financiën Wolfgang Schäuble deed zaterdag zeer cryptisch over plan B. Hij hintte erop dat Duitsland zich voorbereidt op een Grieks faillissement. Schäuble stelde dat als de Duitse regering aan een plan B zou werken, hij dat natuurlijk niet kon zeggen, want dan zou er meteen paniek uitbreken, waardoor Griekenland zeker failliet zou gaan. "Zo hebben we indertijd nooit bekendgemaakt dat we in 1989 werkten aan de hereniging tussen Oost- en West-Duitsland. Zoiets moet je in het geheim doen." Met deze parallel voedde hij ingenieus het sentiment dat er wel wordt gewerkt aan plan B.

De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis kreeg vrijdag in Riga ongenadig op zijn donder van zijn achttien collega-ministers, omdat Griekenland nog steeds niet was gekomen met solide hervormingsplannen. Geen plannen en geen begin van uitvoering ervan, dan ook geen 7,2 miljard euro lening die nog staat te wachten.

De eenzaamheid van Varoufakis
En Varoufakis stond alleen, letterlijk, ook buiten de vergaderzaal. Hij koos er zelfs voor niet aan te schuiven bij het diner van de ministers van de eurogroep. Het lijkt veelzeggend. Gisteren meldde het Griekse weekblad To Vima dat Varoufakis door zijn baas, premier Tsipras, op korte termijn zal worden vervangen. Maar zo'n offer, zonder hervormingsplannen, gaat niet werken bij de eurogroep.

Ondertussen naderen er weer nieuwe deadlines voor Griekenland om rekeningen te betalen. Voor 12 mei moet 770 miljoen euro aan krediet worden afgelost bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Of dat zonder de miljarden van de eurolanden kan, zal tot het laatste moment spannend blijven.

Het internationale financiële persagentschap Bloomberg deed afgelopen weekeinde een ronde langs zijn economenpanel. De kans dat Griekenland de komende weken zijn rekeningen niet kan betalen, acht 40 procent waarschijnlijk, en dan gaat het mis. Van de topeconomen verwacht 30 procent dat Griekenland binnenkort uit de euro valt, een Grexit dus.

Zwart toekomstbeeld
Ook lekte dit weekend een intern rapport uit van het IMF, in het Duitse tijdschrift Der Spiegel. IMF-economen schetsen het scenario voor Griekenland als het moet terugkeren naar de drachme. Het is een zwart toekomstbeeld met hyperinflatie, torenhoge rentes en nog veel meer economische malheur. Voor de eurozone zullen de gevolgen relatief beperkt blijven als Griekenland de euro vaarwel zegt, aldus het IMF.

En zo wordt plan B in allerlei hoofdsteden, door internationale organisaties en vooraanstaande economen stukje bij beetje ingekleurd. Ook al zal niemand zeggen dat plan B bestaat, want dat is echt het onheil over Griekenland afroepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden