STANDPLAATS ATHENE

Dijsselbloem: de zure en zuinige Nederlander

Europgroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (l) en de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis bij een persconferentie in Athene. Beeld afp
Europgroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (l) en de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis bij een persconferentie in Athene.Beeld afp

De serveerster zet een biertje en een glas witte wijn op ons tafeltje onder een terrasverwarmer. Mijn vriend Markos haalt even diep adem. "Daaaaaajjjjjsselbloeeeeeeeeeewwmmm", klinkt het in de binnentuin in het centrum van Athene. "Zoiets?" "Ja, zo ongeveer", zeg ik terug. "Dijs-sel-bloem."

"Wat betekent dat eigenlijk in het Nederlands?" wil Markos weten. Ik mompel het Griekse woord voor 'bloem'. Wellicht een bloem die bloeit aan de oevers van de rivier de IJssel, fantaseer ik. De ijsselbloem. Of misschien is een dijssel wel een ding; ik vind het wel klinken als een soort landbouwwerktuig. Maar in ieder geval kent geen Nederlander dat woord, verzeker ik Markos.

Onze minister van financiën mag zich sinds kort verheugen in een bijzondere belangstelling van de Grieken. Vooral sinds hij eind vorige maand, ook namens zijn collega's van de eurolanden, een kennismakingsbezoek bracht aan hun Griekse collega Varoufakis.

Het gesprek schijnt heel beleefd te zijn verlopen, maar tijdens de persconferentie na afloop veegde Varoufakis de vloer aan met de hier zo gehate trojka van geldschieters. Hij keek er triomfantelijk bij, terwijl Dijsselbloems gezicht eerst in de frons-, en toen heel snel in de onweerstand ging. "Je hebt zojuist de trojka de nek om gedraaid", zou hij Varoufakis daarna ijzig hebben toegebeten - zijn handdruk zo lang mogelijk ontwijkend. "Wow", zou Varoufakis daarop hebben gezegd.

Zure en zuinige Nederlander
Sindsdien kent iedereen Dijsselbloem hier als de zure en zuinige Nederlander die heel ongezellig zijn hand op de Europese knip houdt. Met zijn boodschap van geen schuldsanering en gewoon doorbezuinigen dwarsboomt hij eigenhandig de pogingen van de nieuwe Griekse regering om het leven hier weer een beetje leuk te maken, vinden veel Grieken. De Duitse bondskanselier Merkel en haar minister van financiën Schäuble moeten het nog meer ontgelden, maar onze Jeroen is een goede nummer drie.

De status van zijn voorganger Jan-Kees de Jager heeft hij echter nog niet bereikt. Die ging met zijn klip en klare taal zo tekeer als een olifant in de porseleinkast dat Nederlandse diplomaten er een dagtaak aan hadden zijn lekker directe uitspraken te nuanceren. Toen hij tussen neus en lippen door uit de kast kwam was dat in Nederland een non-issue. Maar een Griekse krant - toevallig dicht bij de regering - zag er aanleiding in om verhalen over seksuele escapades met jongens te publiceren. Vermoedelijk geheel uit een dikke duim gezogen, maar het doel heiligde de middelen.

Struikelblok
De plotselinge bekendheid van Dijsselbloem heeft zo zijn voordelen. Als landgenoot lift ik er graag op mee. Sinds een week of twee is mijn voornaam - altijd een struikelblok bij telefonische interviewaanvragen - ineens een stuk begrijpelijker. "Taajs? Als aan het begin van Daajselbloem, maar dan met een T?" vroeg een persvoorlichter van een bank laatst terwijl ze mijn naam noteerde.

Maar bij Markos scoor ik met Dijsselbloem duidelijk geen punten. Als ik uitleg dat hij tot een linkse partij behoort, kijkt hij me ongelovig aan. "Het zegt veel dat linkse politici bij jullie rechts beleid uitvoeren", zegt hij. "Dat laat zien waar het neoliberalisme Europa heeft gebracht."

Standplaats
In de rubriek 'Standplaats' schrijven de correspondenten van Trouw over persoonlijke indrukken en ervaringen uit het dagelijks leven in hun gebied. Deze keer: Thijs Kettenis uit Griekenland

null Beeld Thijs Kettenis
Beeld Thijs Kettenis
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden