Dijkstals uitspraak over kerkasiel 'zelfingenomen en arrogant'

Van onze kerkredactie SITTARD, AMSTERDAM - De afkeurende opmerkingen van minister Dijkstal (binnenlandse zaken) over kerkasiel getuigen van 'zelfingenomenheid en arrogantie'. Dat zei de voorzitter van de gereformeerde synode, ds. R. Vissinga, gisteren in Sittard, waar een tweede kerkasiel-estafette voor uitgeprocedeerde asielzoekers uit Iran begon. De eerste groep is vrijdag na een verblijf in Eindhoven en Helmond opgenomen in de Amsterdamse r.-k. basisgemeente De Duif.

De woorden van Dijkstal veronderstellen “dat er geen inschattingsfouten gemaakt worden en geen onzorgvuldigheid in de procedures kan voorkomen. Ook de minister weet dat ons democratisch bestel verre van volmaakt is omdat mensen invulling aan de regels geven”, zei Vissinga.

“Er kunnen zich situaties voordoen”, vervolgde hij, “dat God meer gehoorzaamd moet worden dan de overheid. Met het beroep dat nu door uitgeprocedeerde asielzoekers op de kerken wordt gedaan, doet zich zo'n situatie voor. De kerken zijn het volstrekt niet eens met de ambtsberichten van de Nederlandse ambassade in Teheran, dat de situatie voor terugverwezen vluchtelingen niet onveilig is. Zij vrezen voor martelingen en de dood. Amnesty International en Human Rights Watch bevestigen hun vrees.”

De Verenigende kerken, zoals Vissinga de drie Samen-op-Weg-kerken noemde, hebben minister Dijkstal met klem uitgenodigd zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de situaties van kerkasiel en de motieven daartoe. Zij hebben nog geen reactie van de minister ontvangen.

Oud-premier Lubbers, die zaterdag op de Laurentiusdag van het bisdom Rotterdam een rede hield over globalisering, weigerde vragen van de pers over kerkasiel te beantwoorden. CDA-fractieleider De Hoop Scheffer heeft zich afgelopen week in Centraal Weekblad tegen het kerkasiel gekeerd. Volgens de bisschoppen en de Raad van Kerken hebben kerken in noodgevallen het recht om uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak te verlenen.

De voorzitter van de werkgroep vluchtelingen van de Raad van Kerken, ds. Bram Grandia, is van mening dat minister Dijkstal met zijn afkeurende opmerkingen over het kerkasiel voor Iraanse asielzoekers kerken juist heeft gepríkkeld om zich voor de opvang van Iraniërs in te zetten.

Grandia trok deze conclusie afgelopen vrijdag, toen hij aanwezig was bij de ontvangst van de groep Iraniërs, die nu onderdak heeft gevonden in De Duif. Deze negen met uitzetting bedreigde Iraniërs zullen de komende veertig dagen bivakkeren in de Amsterdamse basisgemeente.

Volgens de Steungroep kerkasiel Iraanse asielzoekers staan er genoeg kerken klaar om de estafette tot in 1998 voort te zetten. De interkerkelijke stichting Inlia in Groningen schat dat dertig van de ongeveer 1 300 uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers in acht kerken verblijven. Ruim 400 vrijwilligers uit vijftig kerken zijn bij de opvang betrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden